Amarant Nedir? Nasıl Kullanılır?
Amarant bitkisinin çiçekleri süs olarak kullanılan fakat yaprakları yenilebilen bir bitkidir. Halk arasında horozibiği olarakta bilinen amarant yüksek protein değeri açısından sofralarımızda yerini almaya başlamıştır. Özellikle protein ve fif değerinin yüksekliği amarantın tercih edilme nedenleri arasında yer almaktadır.
Şu an piyasada Amarant unu ve Amarant tahılı olmak üzere 2 farklı formu ile market raflarında bulunmaktadır.
Unu tek başına kullanıldığında yoğun bir tat bırakmaktadır ve içerisinde hiç glüten olmaması nedeni ile pek kabardığı da söylenemez. Bu nedenle amarant unu özellikle unlu mamül yapımında diğer unlar ile karışım yapılarak kullanıldığında son ürünün besleyici değerini arttırır ve aynı zamanda lezzeti yakalamanıza da yardımcı olur. Amarant tahılı ise haşlanılarak salata ve diğer gıdaların içerisinde rahatlıkla tüketilebilir. Bulgurdan daha küçük taneli olan amarant sebzeler ile karıştırılarak güzel bir lezzet sunmaktadır.
Amarant gıda olarak tüketilmenin yanında yağ olarak hem kozmetikte hem de makine tamiratında kullanılabilmektedir.
Amarant içerdiği yüksek antioksidan özelliği ile vücudun toksinlerinden arınmasına yardımcı olur.
Yüksek miktarda protein içeriği ile sporcuların ,sağlıklı beslenmeyi tercih edenlerin ve glütensiz beslenenlerin iyi bir alternatifidir.
Yüksek kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Bu nedenle özellikle çocuk ve ergen beslenmesinde önemli yer tutmaktadır.
Amarant diyabet hastalarında yüksek şekerin önlenmesinde yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Yükselen glikoz değerini büyük ölçüde düşürdüğü ve karaciğer komplikasyonlarını azalttığı gözlemlenmiştir.
Yine yapılan bazı çalışmalar göğüs kanserinde büyüyen tümörün küçülmesinde ,büyümesinin durmasında önemli rol oynadığı gözlemlenmiştir.
İçeriğinde bulunan skualen sayesinde zararlı olan kanserli hücreye kan akışını yavaşlattığı gözlemlenmiş ve bu sayede hücrenin beslenmesine engel olmuştur. Ayrıca Skualen sayesinde cilde parlaklık vermesi nedeni ile cilt sağlığı içinde kullanılmaktadır.
Ayrıca amarantın kollestrolü düşürücü etkisinden dolayı da özellikle ileri yaş kişilerin beslenmesinde olması gereken bir üründür.
Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğinden dolayı özellikle ağız ve diş yaralarının çabuk iyileşmesi için önemli rol oynamaktadır.
Ayrıca amarant yüksek lif oranı ve yüksek protein içeriği ile diyet döneminde ve kilo kontrolü sırasında oldukça faydalı bir gıda görevini görmektedir.
Tüm bunlar doğrultusunda amarant tahılına bir kez daha bakarsak her yaşta kişinin mutfağında olması gereken bir gıda olarak ifade edebiliriz.