Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri

Bebekler doğdukları andan itibaren sıcak anne sütüyle beslenerek hayata karşı bağışıklık kazanmaktadır. 6 aydan sonra bebekler ek gıda tüketimine dahil olarak bazı besinlere karşı alerji riski oluşabilmektedir. Genellikle besinlere alerjisi olan bebeklerde çölyak hastalığı belirtileri gözlenebilir. Belirtiler arasında sıklıkla görülen, ishal bebeklerin gıda tüketimine bağlı olarak çıkabilir.
Bebekler için kan testleri de çölyak hastalığının olup, olmadığını belirlemede büyük rol oynamaktadır. Çölyak hastası olan bebekler genellikle besinlerin de sorunlar yaşayabilir. Bebeklerde sürekli olarak görülen belirtilerde iştahsızlık, ishal, bulantı, kusma, karında şişlik ve ardından huysuzluk belirtileri görülmektedir. Bu belirtiler eşliğinde hızlıca doktor tedavisi yapılmalı ve diyet uygulaması başlanabilmektedir.
Bebeklerde Gizli Çölyak
Bazen bebeklerde çölyak rahatsızlığı anında hissedilmeyebilir. Bazen gizli görülen çölyak bebekler üzerinde kolaylıkla belirti vermeyebilir. Tipik görülen çölyaklar arasında, ek gıdaya geçen bebeklerde meydana gelen çölyak görülebilir. Ek besinler bebeklerde çölyak hastalığı belirtileri meydana getirebilir. Ek gıdaya geçiş dönemi 6 ve 12 ay arasında olan yani 1 yaşına kadar olan dönemi kapsamaktadır.
Bu dönemler aileler için risk taşır. Bebekler bu dönemde iyi gözlemlemeli ve çölyak belirtilerine bakılmalıdır. Bu belirtilerin varlığına bağlı olarak diyet tedavisi uygulanmaktadır. Diğer bir çölyak hastalığı ise ilerleyen dönemlerde meydana gelen gizli çölyak hastalığıdır. Genellikle bu hastalık kalıtımsal olarak meydana gelen bir rahatsızlıktır. Homogizot DQ2 geni taşıyan gen her zaman risk etmenidir.
Bebeklerde Görülen Tipik Belirtiler
Bebeklerin yaşantısını olumsuz etkileyen çölyak aileler için oldukça zor bir durumdur. Genellikle bebeklerde çölyak hastalığı belirtileri arasında;
- Karın ağrısı
- Kusma
- İştahsızlık
- Demir eksikliği
- Kas kaybı sorunları, huzursuzluk, b12 eksikliği şeklinde belirtiler meydana gelmektedir.
Bebeklerde meydana gelen bu olumsuz durumlar çölyak hastalığının ortaya çıkmasında etkili olacaktır. Ayrıca ilerleyen dönemlerde, büyüme konusunda sıkıntılar, dikkat toplamada sorun, dış yapısı bozuklukları, kemik ve eklem bölgesi ağrıları, davranış bozuklukları, öğrenmede zorluklar, halsizlik gibi etmenlerde meydana gelmektedir.
Bu belirtiler kısa sürede tespit edilmeli ve ilerleyen dönemler için olumsuz durumlar oluşturmaması adına tedavi süreci başlamalıdır.