Mineraller Ne İşe Yarar?
Vücudumuz için gerekli olan fonksiyonları yerine getirmeye destek olan ve belki de en önemli girdilerden biri minerallerdir. Doğada bulunan bir çok mineral vücudumuzda da bulunmaktadır. Vücudumuzun kendisinin üretemediği mineralleri dışarıdan alması gerekmektedir. Minerallerin işlevini yapabilmesi için vitaminler ile birlikte alınması gerekmektedir. Mineraller özellikle hücre korunmasında önemli yer tutmaktadır. Bunun yanında kan basıncı, kemik yapısının korunması, vücuttaki su dengesinin korunması ve cilt yapısının korunması içinde önemlidir.
Vücutta; kemik, diş, kas, kan ve diğer dokularda bulunan mineraller vücudun yüzde 4’ünü oluşturur.
Vücudumuz İçin Gerekli Olan Mineraller ve Görevleri Nelerdir?
Kalsiyum kas ve sinirlerin çalışması, kuvvetli kemik, diş yapısı ve kanın pıhtılaşması için önemlidir. Yetişkinlerde kalsiyum ve D vitamini eksikliğinde kemik yumuşaması, çocuklarda ise raşitizme sebep olur. Bu rahatsızlıklar sonucu kemik gelişimi engellenir ve kemikler daha kolay hasara uğrar. D ve C vitaminleri ve amino asitler kalsiyum emilimini kolaylaştırır.
Kalsiyumdan sonra vücutta en fazla fosfor minerali bulunur. Hücre çalışması için gereklidir ve vücutta %90’ı kemik ve dişlerde; %10’u vücut sıvısı ve hücrelerimizde bulunur.
Magnezyum sinir sisteminin ve kasların gevşemesini sağlar bu nedenle stresten uzak ve rahat bir yaşam için magnezyum takviyesi gerekebilir. Ayrıca kan basıncı ve metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlar. Vücudumuzdaki magnezyumun %60’ı kemiklerde, %27’si kaslarda ve %13’ü vücut sıvılarında bulunur.
Flor vücudumuzda özellikle diş ve kemiklerde bulunur. En önemli görevi diş çürüklerini önlemektir. Yeterli flor tüketimiyle kemik erimesinin önüne geçilebilir. Florun asıl kaynağı sudur ve içme sularındaki florun miktarının kontrol edilmesi önemlidir.
Vücudumuzdaki minerallerin %5’ini potasyum, %3’ünü klor ve %2’sini sodyum oluşturur. En önemli görevleri vücut su ve asit-baz dengesi ile kasların çalışmasını sağlamaktır. İshal, kusma ve aşırı terlemeyle vücuttan atılırlar.
Tüm bu bilgiler göz önüne alındığında özellikle ihtiyaç duyulan dönemlerde multivitamin-mineral takviyelerinin tüketimi önemlidir.