Vegan Beslenmenin Yararları

Vegan Beslenmenin Yararları

Vegan Beslenmenin Yararları

Vegan beslenmenin yararları, konusunu açıklamadan önce vegan kavramını tanımlamak gerekmektedir.

Bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı tüketildiği bu beslenme modelinde hayvansal kaynaklı besinlerin hiç biri tüketilmemektedir.

Veganlık, bir beslenme biçiminin dışında bir yaşam tarzıdır. Hayvan kaynaklı ipek, yün, deri ve kozmetik ürünler de kullanılmamaktadır. Bu yaşam tarzının seçilmesindeki etkenler arasında sağlığa olumlu etki yapabileceği düşüncesi, kültür, dini inanç, etik ve biyoetik nedenler ve hayvanlara karşı duyarlılık bulunmaktadır.

Veganlığın Avantajları

Hayattan hayvansal ürünleri çıkararak vegan beslenmenin yararları ile ilgili başarıya ulaşmak çok kolaydır. Kaliteden ödün vermeyen anlayışımız ile sunmuş olduğumuz ürünlerimiz ile hayatınız ve sağlığınıza sağlayacak olduğunuz faydalar şunlardır: Çevreye olumlu etkilerinin yanı sıra;
  • Kalp-damar hastalıklarına ve kronik hastalıklara karşı koruyucu,
  • Metabolik hastalık kaynaklı ölüm oranının düşürülmesinde etkilidir.

Ancak bu beslenme şeklinin uzun süreli uygulanmasında besin ögesi yetersizliklerine bağlı olarak birtakım yan etkiler ve sağlık sorunları da gözlenebilmektedir. Vegan beslenme sebze ve meyveler, kuru baklagiller ve tahıllardan oluşur. Vegan bireylerde yetersiz ve dengesiz beslenme ile yüksek miktarda alınan posa miktarına bağlı olarak enerji ve protein dengesinde bozulmalar ile D vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir, çinko gibi bazı vitamin ve minerallerin gereksinim düzeyinde karşılanamaması gibi problemler görülebilir. Ancak bireylerin doktor tarafından değerlendirilip, beslenme uzmanı tarafından yeterli ve dengeli bir beslenme programı düzenlendiği durumlarda bu olumsuz etkiler azaltılıp önlenebilir. Vegan beslenme tarzını benimseyen bireylerin sağlıklarının olumsuz etkilenmemesi amacıyla bu bireylerin sağlık çalışanları tarafından doğru ve güncel konu ve uygulamalarla bilgilendirilip yönlendirilmeleri gerekmektedir.

Vegan beslenme düzeninde hayvansal kaynaklı besinler tüketilmediği için sağlık üzerinde faydalı birtakım özellikler göstermektedir. Yapılan çalışmalara göre, doğru düzenlenen diyetler sağlık ve besleyicilik yönünden yeterli olup bazı hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesi için yararlı olabilir. Bu diyetler, bebekler, çocuklar, ergenler, yetişkinler, gebe ve emzikli kadınlar ve sporcular dahil yaşam döngüsünün bütün aşamalarındaki insanlar için dikkatli ve kontrollü olmak koşulu ile uygulanabilir. Vegan bireyler, karşılaştırılan vegan olmayan bireylere kıyasla nispeten
daha düşük bir beden kütle indeksi ve plazma kolesterol konsantrasyonlarına sahip oldukları görülmüştür. Posa ve fitokimyasallar açısından zengin olan sebze, meyve, soya ürünleri, baklagiller, tam tahıl, fındık ve tohumlarda aynı zamanda düşük doymuş yağ ve düşük kolesterol vardır. Buna bağlı olarak vejetaryen ve veganlarda serum lipit düzeyleri sağlıklı değerlerde daha kolay tutulur, böylece kalp ve damar hastalıkları riski düşer. Vegan diyetin serum
glukoz kontrolüne de olumlu etkileri vardır ve vegan diyetin bu özellikleri hipertansiyon, tip 2 diyabet gibi
kronik hastalıkların azaltılmasında etkendir. Vejetaryen ve vegan diyetler; iskemik kalp hastalığı, belirli kanser türleri ve obezite gibi hastalıkların riskini düşürmekte de etkilidir. Öte yandan vegan bireylerin diyetlerinde protein, kalsiyum, demir, çinko, B12 ve D vitaminleri, yağ asitleri ve iyot açısından yetersizlikler görülebilmesi ve yetersizliklerin çeşitli hastalıkların gelişmesinde risk faktörü olabilmesi sebebi ile vegan diyetlerin uygun tıbbi veya diyetetik danışmanlık yapılarak uygulanması gerekir.
  • Kilo vermeyi hızlandırır: Hayvansal gıda tüketilmediğinden dolayı vücuda giren yağ oranı oldukça az miktardadır. Bu nedenle vücut daha hızlı yağ yakmakta, kilo vermektedir.
  • Migreni en az seviyeye indirir: Migren ataklarını tetikleyen besin değerlerini içermediğinden dolayı veganlar da migren ağrıları nadir görünmektedir.
  • Hormonları dengelemektedir: Östrojen dengesini bozan hayvansal yağlardır. Vegan beslenme yararları ile bu denge seviyesi kontrol altına alınmaktadır.
  • Vücut kokusunu azaltır ve cildi güzelleştirir: Hayvansal besindeler vücuda toksin biriktirir ve bu toksinler atılırken koku oluşmaktadır. Vegan beslenmede toksin bulunmadığından koku oluşmaz. Ayrıca hayvansal ürünleri meydana getirdiği ciltte yağlanma ve sivilce sorunları ortadan kalkar cilt parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur.
  • Beden kitle endeksini düşürür: Veganlık bu endeksi en az seviyelere çekerek, bir çok hastalığın önüne geçmekte ve sağlıklı bir yaşam sunmaktadır.

Dikkatli Beslenme

Vegan beslenmenin yararları gözetilirken yapılacak bir hata bu durumun zarara dönmesine neden olmaktadır. bu nedenle tercih edilecek ürünler kesinlikle tüm kalite standartlarına ve hijyen koşullarına uygun olarak üretildiğini kanıtlayan damgalı şekilde olmalıdır. Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu şartları yerine getirip onay alınarak üretilmiş olmalıdır. Kendini kanıtlamış kaliteli markalar tarafından üretilmelidir.

Vegan beslenmenin yararları konusunda dilediğiniz zaman bizi ziyaret ederek ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Sorunlarınızı bizlere ileterek kısa süre içinde kolayca çözüm bulabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat