Tüp Midelilerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Tüp mide ameliyatı olan kişilerin ameliyat sonrası dönemde yeni bir yaşam tarzını benimsemesi ve eski alışkanlıklarından kaçınması gerekir. Morbid obez sınıfına giren veya obezite hastası olup fazla kilo nedeniyle ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan kişilere uygulanan mide küçültme ameliyatları sonrasında, hızlı kilo verme dönemi başlar. Midenin %80’inin alınması ve kişinin ameliyat sonrası dönemde yaklaşık 1 ay boyunca katı gıda tüketmemesi kilo verme sürecinin daha hızlı şekilde gerçekleşmesine neden olur.
Ameliyat sonrası ilk 1 aylık dönemde hasta yeteri kadar protein alamaz. Bu nedenle ilk 1 aylık dönemde kilo kaybının yağdan yaşanması için protein ve vitamin-mineral takviyesi kullanılması gerekir. Kişinin kas kaybı yaşamaması ve kilo verme sürecinde kendini halsiz, bitkin hissetmemesi için yüksek protein içeren gıdalar tüketmesi önemlidir.
Nutramor ürettiği yüksek proteinli içecekler sayesinde, tüp mide ameliyatı sonrasındaki dönemde vücuda yüksek miktarda protein alınmasını sağlar. Yüksek miktarda besin içeren ve hem iyi bir lif kaynağı hem de iyi bir protein kaynağı olan Nutramor içecekleri, hastanın kilo vermesini destekler ve kas kaybını önemli ölçüde azaltır
Tüp mide ameliyatı sonrasında beslenme oldukça önemlidir. Ameliyattan etkili sonuçlar alınması için kişi beslenmesini uzman yardımıyla koordine etmeli ve kendisi için hazırlanan beslenme programına harfi harfine uymalıdır. Ameliyat sonrası dönemde hazırlanan beslenme programları, tamamen kişiye özel hazırlanır.
Diyet programlarının yanı sıra kişinin alışkanlık haline getirmesi gereken beslenme kuralları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Hasta yüksek proteinli besinler tüketmeyi alışkanlık haline getirmeli ve yüksek miktarda yağ ve karbonhidrat içeren besinler tüketmekten kaçınmalıdır.
- Kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Gazlı içecek tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Her gün düzenli olarak 2 litre su içilmelidir.
- TV ve bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı elektronik eşyaların olmadığı bir alanda yemek yenilmelidir.
- Yemekten yarım saat önce sıvı alımı durdurulmalıdır.
- Porsiyonlar küçültülmeli ve yiyecekler tabaklara küçük parçalara ayrılarak bırakılmalıdır.
- Ayak üstü atıştırmalara son verilmeli ve her öğün için sofra kurulmalıdır.
- Ara öğünler midenin uzun süre boyunca boş kalmasını engelleyeceğinden dolayı yeme ataklarının önüne geçer. Bu nedenle günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde beslenilmelidir.