Tüp Mide Sonrası Beslenme
Tüp mide sonrası beslenme ameliyatın doğru şekilde ilerlemesi, istenen sonuca kısa süre içerisinde varılması ve etki süresi boyunca farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engellemektedir. Mide hacminin küçülmesi ile birlikte beslenme alışkanlıkları tam olarak değişecek, mide daha erken doyma noktasına ulaşacak ve hızlı bir şekilde, kontrollü olarak kilo verme başlayacaktır.
Tüp Mide Sonrası Beslenme Aşamaları
Tüp mide sonrası beslenme uzman doktorların kontrolü altında yapılmaktadır. Hastanın ameliyatın riskli durumları ile karşılaşmasını önlemek adına uzmanlar tarafından operasyonun hemen ardından diyet başlamaktadır. Bu bağlamda hastalar operasyon sonrası müşahede sırasında başlamak üzere sırası ile şu diyet programını uygulamaktadır;
- Sıvı beslenme diyeti: Operasyonun bitimi ile birlikte hastalar ilk 7 gün boyunca sadece sıvı içeren gıdalar ile beslenmektedir. Ameliyatın kaçak ve kanama risklerine karşı kesinlikle uygulanması gereken bir süreçtir.
- Püre beslenme diyeti: Sıvı beslenme diyetini sorunsuz şekilde geçiren hastalar, püre haline getirilmiş, çatal ile ezilmiş gıdalar ile beslenir, koyu kıvamda çorbalar içebilir. Bu diyet dönemi doktorların kontrolü altında 3 ile 4 hafta kadar uygulanmaktadır.
- Katı beslenme diyeti: Tüp mide sonrası beslenme konusunda son aşamadır. Ameliyattan yaklaşık olarak 1 ay sonra kademeli olarak katı gıdaların tüketimine başlanmaktadır. Uzman diyetisyenlerin kontrolü altında bu diyet ömür boyu sürmektedir.
Aşamaların eksiksiz şekilde uygulanması, ameliyatın başarısı için büyük önem taşımaktadır. Eksik uygulanan ya da hiç uygulanmayan diyetler sonucunda hastalarda farklı rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.
Tüp Mide Sonrasında Kontrol
Tüp mide sonrası beslenme ameliyatın bitimi ile uzman doktor ve diyetisyenlerin kontrolü altında ilerlemektedir. Operasyon sonrasında hastalar belli aralıklar ile uzmanlarca kontrol edilmekte, gerek görüldüğü zamanlarda diyet listesinde değişiklik yapılmaktadır.
Tüp mide sonrası beslenme kapsamında daha etkili sonuçlar elde etmek, amaca kısa süre içerisinde ulaşmak ve kilo verme sürecinin yarattığı olumsuzluklardan kurtulmak için diyetin yanı sıra hastaların egzersiz faaliyetlerinde bulunması gerekmektedir. Kontroller ve gereklilikleri eksiksiz olarak yerine getiren hastalar hem obezite hastalığından hem de obezitenin neden olduğu hastalıklardan kesin olarak kurtulmaktadır.