Tüp Mide Ameliyatının Kendisine Ait Riskleri Nelerdir?
Obezite cerrahisinde en çok tercih edilen tedavi yöntemi tüp mide ameliyatıdır. Tüp mide ameliyatı, (sleeve gastrektomi) toplumda mide küçültme ameliyatı olarak da bilinir. Ameliyat sonrasında mide tüp şeklini aldığından, bu ameliyata tüp mide ameliyatı denir. Ameliyat sırasında midenin içine tüp ya da herhangi bir yabancı cisim yerleştirilmez.
Tüp mide ameliyatı, morbid obezlerin tedavisi için uygulanmaktadır. Yani kilo vermek isteyen herkes için tüp mide ameliyatı uygun değildir. Tüp mide ameliyatı ortalama 1,5 saat sürer ve laparoskopik yöntemle yapılır. Bu yöntem halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinir ve genel anestezi altında yapılır. Bu ameliyatın uygulanması için hastaların 18-65 yaş aralığında olması ve vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olması gerekmektedir. Nadir durumlarda ebeveyn onayıyla birlikte 18 yaşın altındaki bireylerde de uygulanabilir. İleri derecede reflü problemi yaşayan ve kontrol altına alınamayan diyabet sorunu yaşayan hastaların tüp mide ameliyatı önerilmez.
Her ameliyatın riskleri olduğu gibi, tüp mide ameliyatının da riskleri vardır. Obezite hastaları hangi ameliyatı olursa olsun bu hastalarda ameliyat sırasında akciğer, kalp, emboli atma, akciğerin sönmesi, böbrek yetmezliği, kas yıkımı gibi riskler mevcuttur. Bu riskler tüp mide ameliyatında da vardır. Tüm cerrahi işlemlerin sonunda olduğu gibi tüp mide ameliyatı olan hastalarda da düşük bir oranda olsa bile kanama gerçekleşmesi ya da enfeksiyon oluşması gibi riskler oluşabilir. Bunlar obezite hastalarının herhangi bir ameliyat sırasında ya da tüm cerrahi işlemlerden sonra yaşayabilecekleri genel risklerdir. Tüp mide ameliyatının kendisine ait riskleri de vardır.
- İlk aşamada en çok korkulan risk kaçak problemidir
- Mide kanaması olabilir
- Karın içerisinde kanama olabilir
- Tüp şekline getirilen mide genişleyebilir
- Midede boşalma zorluğu oluşabilir
- Hastanın karnında şişme olabilir
- Bulantı veya kusma sorunları oluşabilir
- Bu ameliyattan sonra hastada ileri derecede reflü sorunu oluşabilir.
Tüp mide ameliyatı sonrasında oluşan kaçak probleminin belirtisi, genellikle ateş ve karın ağrısıdır. Ameliyat sonrasında kaçak problemi yaşandığı durumda endoskopik yöntemler son derece başarılı olabilir. Bazı durumlarda radyolojik yöntemlerle de kaçak sorunu giderilebilir.