Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Mide Büyür mü?
Tüp mide ameliyatı olan bireyler, işlem sonrasındaki süreç hakkında pek çok soru işareti ile karşılaşmaktadır. Hastaların kafasına takılan soru işaretleri arasında “tüp mide ameliyatı sonrası mide büyür mü?” sorusu yer almaktadır. Operasyon sonrasında midenin belli bir hacme kadar büyümesi normaldir ve herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak midenin çok fazla büyümesi kaybedilen kiloların geri alınmasına neden olabilmekte ve dolayısıyla işlemin başarı olasılığını düşürmektedir. Bu nedenle tüp mide ameliyatı sonrasında midenin belli bir hacme kadar büyümesi normal kabul edilirken tahmin edilenden daha fazla büyümesi riskli görülmektedir.
Tüp mide ameliyatı, ismini midenin ince uzun bir tüp şekline getirilmesinden almaktadır. Yani işlem esnasında mideye herhangi bir tüp takılmamakta ancak midenin giriş ve çıkış kısmına karışılmadan belli bir hacmi alınmaktadır. Ancak ameliyat yalnızca mekanik etki göstermemekte aynı zamanda hormonal destekte sağlamaktadır. İşlem midedeki açlık hormonlarının daha az salgılanmasını sağlamakta ve hasta bu sayede daha az açlık hissetmektedir. Bu da kişinin daha az yemek yeme ihtiyacı duymasını sağlayarak daha kolay şekilde zayıflamasına yardımcı olmaktadır.
Tüp mide ameliyatı, hastanın genel sağlık durumuna ve vücut kitle indeksine bağlı olarak pek çok amaçla yapılabilmektedir. Morbid obez hastalarının zayıflama ve tedavi sürecine destek amacıyla yapılan işlem, bazı durumlarda bu gruba giren hastaların bypass türevi ameliyatlara hazırlanması için uygulanmaktadır.
Bazı hastalarda ise obeziteye bağlı tip 2 diyabet tedavisi için tüp mide ameliyatı uygulanmaktadır. Ancak tip 2 diyabet hastalarında bypass grubu ameliyatların daha etkili sonuçlar alınmasını sağlayacağı unutulmamalıdır.
Tüp mide ameliyatı komplikasyon riski düşük bir ameliyattır ancak olası komplikasyonlar hayati tehlike taşımaktadır. Bu nedenle hastanın işlem sonrasındaki ilk günlerde doktor ve uzman bir sağlık ekibi tarafından gözetim altında tutulması gerekmektedir. Olağan dışı bir durum saptanmadığı taktirde hasta birkaç gün içinde taburcu edilebilmektedir. Ancak bu süreçte hasta ve hasta yakınına büyük görev düşmektedir. Hastanın genel sağlık durumu dikkatli takip edilmeli ve olağan dışı bir durum saptanması halinde muhakkak doktora danışılmalıdır.