Tüp Mide Ameliyatı Yapıldığı Gün Nelere Dikkat Edilmelidir?
Obezite cerrahisinde kişiye özel pek çok ameliyat yöntemi vardır. Bu yöntemler arasında tüp mide ameliyatı, hastaların en çok tercih ettiği ameliyat yöntemleri arasında yer almaktadır.
Tüp mide ameliyatı toplumda yaygın olarak mide küçültme ameliyatı bilinir. Tüp mide ameliyatında hastanın midesinin %80’i kesilir ve mide tüp şekline getirilir. Ameliyat laparoskopik yöntemle yapılır ve halk arasında bu yöntem kapalı ameliyat olarak bilinir. Genel anestezi altında yapılan tüp mide ameliyatında hastalar ameliyat esnasında hiçbir şey hissetmez. Tüp mide ameliyatı ortalama 1,5 saat sürer. Ameliyat sonrasında mide tüp şeklini aldığı için bu ameliyat tüp mide ameliyatı olarak isimlendirilir. Ameliyattan sonra midenin hacmi küçülür. Mide hacminin küçülmesiyle beraber açlık hormonu olarak da bilinen Grehlin hormonunun salgısı da ciddi miktarda azalır. Böylece hastanın iştahı azalır ve hasta daha küçük porsiyonlarla doyar. Beyin açlık hissetmez.
Tüp mide ameliyatından sonra hastalar ortalama 2-3 gün hastanede kalmalıdır. İlk gün hasta genellikle ağrı hissetmez. Ameliyatın yapıldığı gün hastalarda gerginlik, basınç hissi olabilir. Bu problemler ağrı kesiciyle giderilebilir. Tüp mide ameliyatının yapıldığı günün akşamı hasta yürümeye başlayabilir. Ameliyatın yapıldığı gün ve yapıldıktan 2 hafta sonrasına kadar katı gıdalar tüketilmemelidir. Kendisini iyi hisseden ve ameliyatı başarılı geçen hastalar, ameliyattan ortalama 5 gün sonra iş hayatına dönebilirler.
Tüp mide ameliyatından sonra etkili sonuçlar alınması için hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Ameliyat sonrasında ilk 2 hafta katı gıdalar tüketilmemelidir. Çünkü katı gıdalar dikişler üzerinde baskı yaratır. Kusma ve midede rahatsızlık hissine neden olur. Bu nedenle hastalar ilk 2 hafta sıvı gıdalarla beslenmeli ve ardından aşamalı olarak katı gıdalara geçmelidirler. Ameliyat sonrasında hastalara kişiye özel diyet listesi hazırlanarak 2 ay içinde hastaların aşamalı olarak sıvı gıdalardan katı gıdalara geçişi sağlanır. Katı gıdalara geçildikten sonra besinler iyice çiğnenmeli ve hızlı tüketilmemelidir. Ameliyat sonrasında hastalar gazlı içecekleri tamamen bırakmalı, aşırı yağlı ve yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınmalıdır. Vücudun tekrar kilo almaması için yüksek kalorili yiyecekler bırakılmalı, alınan gıdaların kalori ve yağ oranının hesabı bir beslenme uzmanı tarafından yapılmalıdır.