Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme
Tüp mide ameliyatı sonrası beslenmede; cerrahi sonrası yutma testi yapılır. Eğer herhangi bir kaçak gözlenmezse 24 saat sonrasında uzman onayı ile hastaya berrak sıvı diyet başlanır. Diyetlerin uygulanma süresi bireylerin tolerasyon durumuna göre değişebilir.
Sıvı Dönem (2 gün berrak sıvı diyet + 7-14 gün arası tam sıvı diyet): Ameliyat sonrası midenizin en hassas olduğu zamandır. Ameliyat yaralarının ve doku iyileşmesinin olduğu bu dönemde çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Berrak Sıvı Diyet: Şekersiz ve kafeinsiz içecekler, yağsız et suyu, taze sıkılmış meyve suları ve kompostonun tüketilebileceği aşamadır. Hastaneden taburcu olana kadar uygulanan diyettir.
Sıvı Dönem: Bu dönemde berrak sıvı diyetine ek olarak laktozsuz süt, ayran, yoğurt, kefir, sebze suları ve unsuz, salçasız az yağlı ve süzülmüş çorbalar eklenir. Ayrıca tüketilen sıvılara bariatrik cerrahi sonrası kullanıma uygun olan protein tozu eklenmesi önerilir. Çünkü protein tozları besin ögeleri açısından zengin olduğundan doku iyileşmesine katkı sağlar.
Püre Dönemi Diyeti: Yavaş yavaş ameliyat yaralarının geçtiği ve midenizin toparlandığı bu dönemde adından da anlaşılacağı üzere püre kıvamında, protein açısından zengin, pişirilerek yumuşatılmış besinler eklenir ve 2 hafta uygulanır. Yumurta, az yağlı süt ürünleri, haşlama/buğulama olarak hazırlanan et grubu besinler, sebze ve kabuksuz meyveler tüketilebilir. Protein alımını arttırmak için pürelerin içerisine protein tozu ile beraber tüketiniz. Ameliyat sonrası oluşabilecek kabızlık problemi için protein tozlarının lif açısından zengin olmasına dikkat edilmelidir.
Yumuşak Besinler Diyeti: Bu dönemde midenizi yormayacak şekilde az çiğneme gerektiren ve gastrik keseden kolay geçebilen yumuşak besinlerin vücuda alındığı diyet dönemidir. Bu dönemde kabızlık problemi yaşanmaması için püre dönemindeki kullanılan yüksek proteinli ve yüksek lifli protein tozları alınmaya devam edilmelidir. En az 14 gün uygulanan yumuşak diyet ve protein takviyesi desteği ile protein gereksinimleri karşılanır. Püre diyetine ek olarak kastanın toleransına göre pirinç ve makarna tüketilebilir.
Katı Besinler Diyeti: Genellikle ameliyat sonrası 8. Haftadan itibaren başlanır ve ömür boyu uygulanır. Yağsız protein kaynakları, sebze-meyveler ve tam tahıllardan oluşan dengeli bir beslenme önerilir. Her besin tek tek ve yavaş yavaş denenmelidir. Tüm çiğ sebzeler tek tek denendikten sonra öğünlere salata da eklenebilir.