Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp mide ameliyatlarında hastanın midesi küçültürler ve açlık hissini veren ghrelin hormonunun salgılandığı kısım alınır. Bu sayede kişi, daha hızlı doyar ve daha az acıkır. Tüm bunların sonucunda hasta, düzenli bir biçimde kilo kaybetmeye başlar. Tüp mide ameliyatı sonrası beslenmeye dikkat eden hastalar sağlı kilo verir.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme konusunda kendi alanında uzman diyetisyenlerden destek alınır. Hastaların diyet programları tamamen bireysel ve kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Ameliyatın ardından ilk 2 ay boyunca aşamalı ve düzenli bir biçimde sıvı gıdadan katı gıdaya geçiş sağlanır. İlk aşamadan itibaren B12 başta olmak üzere vitamin ve protein takviyesine başlanır. Tüketilen gıdaların yağ ve kalorileri yüksek olmamalıdır. Tüp mide ameliyatı, kişinin sindirim siteminde emilim kabiliyetini değiştirmez. Tüketilen gıdanın tamamı sindirilir. Vücudunuzun tekrar kilo almaması ve hatta kilo kaybetmesi için gıdaların yağ ve kalori oranları hesaplanarak tüketilmelidir.

Tüp Mide Ameliyatı Ardından Katı Gıdalara Geçiş

Ameliyattan sonra ilk hafta boyunca tanesiz sıvı gıda, 2. haftadan itibaren ise püre haline getirilmiş gıdalarla beslenilir. Bu aşamada belirleyici olan şey kişinin kilosu ve ameliyattan önceki beslenme biçimidir. Erken dönemde kas kaybının önüne geçebilmek adına protein takviyesi alınmalıdır. Sonraki aşamalarda yavaş yavaş katı gıdalara geçilerek normal tüketim düzenine dönülür.

Sağlıklı Bir Beslenme Düzenine Geçilmeli

Hastanın beslenme şekli diyetisyenlerce takip edilerek sağlıklı bir şekil alması sağlanır. Kalorisi düşük ve şeker oranı az içecekler tüketilmesi tavsiye edilir. Karbonhidrat oranları yüksek, kremalı gıdalardan uzak durulması tavsiye edilir. Tüp Mide ameliyatı sonrası beslenme düzeninde öğünler sırasında sıvı tüketilmemesi tavsiye edilir. Sıvılar, gıdanın mide tüpünden daha hızlı geçmesini sağlar ve bu da bulantı veya ishale yol açabilir. Yemekten en az 30 dakika önce ve sonra sıvı tüketilmemelidir. Katı gıdalara geçildiğinde, gıdanın bol ve uzun süreli çiğnemelerle tüketilmesi gerekir. Katı gıdalarında yumuşak ve hatta ezilmiş olmaları ilk haftalar için oldukça önemlidir.

Tüp mide ameliyatı sonrasında tüketilebilecek besin miktarı azalacağından dolayı vitamin ve mineral takviyesinde bulunulması gerekir. Besleyici özellikleri yüksek, kalori ve yağ oranları düşük gıdalar tercih edilir. Bu süreçte önemli olan şey diyetisyenin, hastanın istekleriyle çelişmeyen ve sağlıklı bir program hazırlamasıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat