Obezite Cerrahisi Sonrası Kabızlık

Obezite Cerrahisi Sonrası Kabızlık

Obezite Cerrahisi Sonrası Kabızlık

Obezite cerrahisinin ardından hastaların en sık şikayet ettiği konuların başında gelen kabızlık problemi, genellikle bağırsakları boşalmakta güçlük çeken, fazla ıkınarak ve zorlanarak dışkılama ve çoğunlukla sertleşmiş dışkı ile ilişkilendirilen bir durum olarak karşımıza çıkar. Bazı insanlar kabızlık problemini “her gün tuvalete çıkmamak olarak” tanımlasa da bu ifade yanlıştır. Obezite cerrahisi sonrası bağırsak hareketleri genellikle öncesiyle aynı olsa da bazı yavaşlamaların görülmesi olasıdır.

Hastaların büyük bir kısmında kabızlık problemi kısa süreli olarak görülür. Problemin sebebini kavramak, çözüm bulabilmek adına oldukça önemlidir. Dışkı, ne kadar uzun süre bağırsaklarımızda (özellikle kolon denilen kalın bağırsakta) kalırsa, kaybettiği su o kadar artar ve dışkılamak gittikçe zorlaşır.

Kabızlık Probleminin Olası Nedenleri Nelerdir

Çoğu durumda, obezite ameliyatı sonrasında gelen kabızlık problemi aşağıdaki maddelerden birine bağlı olarak gerçekleşmektedir :

  • Gıda tüketiminde azalma
  • Demir takviyeleri
  • Skinleştirici, antidepresan veya kronik ağrı ilaçları gibi ilaçlar
  • Zayıf düşmüş karın kasları
  • Cerrahi sonrası erken dönemde narkotik ağrı kesici kullanımı. (Bu tip ilaçlar, kabızlık olasılığını en aza indirmek için ameliyatın ardından mümkün olan en kısa sürede kesilmelidir.
  • Gerekenden az sıvı tüketimi (Yeterli sıvı alımı, dışkıyı yumuşatıp hareket etmesini sağlayacağından dolayı büyük önem taşır.) Günde 1.5 litre su tüketilmelidir. Ameliyat sonrası dönemin ilk aşamalarında bu miktarlarda sıvı tüketmek, midenin küçültülmüş olması dolayısı ile zor olabilir.
  • Egzersiz eksikliği. (Obezite cerrahisi ardından, mümkün olan en kısa sürede egzersize başlanmalıdır. Bu arada ise yavaş tempolu yürüyüşler iyi bir seçenek olacaktır.)
  • Gerekenden az miktarda lif tüketimi.

Hemoroid, fıtık ve bağırsak tıkanıklıklarının gerçekleşme riskini önlemek adına, henüz gerçekleşmeden önce kabızlık probleminin önüne geçilmelidir. Herhangi bir demir takviyesi alınması durumunda, daha fazla sıvı tüketip daha fazla lif alınmalıdır. (Fasulye, derisi olan meyveler, sebzeler yüksek lif oranlarına sahip gıdaların başında gelmektedir.)

Kabızlık problemi durumlarında doktorunuza başvurmanız oldukça önemlidir. Kabızlık çözümü için bilinçsiz dışkı yumuşatıcı kullanımı, gelecekte bu ilaçların eksikliğinde tuvalete çıkmakta sorun yaşanmasına sebep olabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat