KategorilerYüksek Proteinli Ürünler

Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir mi?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalı?

Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir mi?

 

Günlük yaşamda bireylerin kişiye göre değişen günlük enerjiye ihtiyaçları vardır. Bu enerji miktarı kişinin yaş, cinsiyet, yaptığı iş, genetik ve fizyolojik özellikler, hastalık durumu veya gebelik durumuna göre değişebilir. Sağlıklı bir yaşam için alınan ve harcanan kalorinin dengede olması gerekir. Vücuda alınan fazla enerjinin yakılamaması sonucu vücut bunu yağ olarak depolar ve bu da fazla kilolara sebep olur. Fazla kilo sorunu önlem alınmazsa obeziteye yol açabilir. Obezite bireyin en temel hareketlerini bile kısıtlar. Ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Bu nedenle obeziteye sahip olan hastalar bunu tedavi ettirmelidir.

Obezite cerrahisinde pek çok tedavi yöntemi vardır. Tüp mide ameliyatı obezite cerrahisinde en çok tercih edilen ameliyat yöntemidir. Ameliyattan sonra mide tüp şeklini aldığından dolayı bu ameliyat tüp mide ameliyatı olarak isimlendirilir. Tüp mide ameliyatı, halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak da bilinir. Tıp dünyasında bu ameliyata sleeve gastrektomi denir ve işlem laparoskopik yöntemle yapılır. Bu yöntem toplumda yaygın olarak kapalı ameliyat olarak bilinir. Ameliyatta midenin %80 kadarı kesilip atılır. Ameliyat sonrasında mide tüp şeklini alır. Böylece hastanın gıda alımı sınırlandırılır. Mide küçüldüğü için açlık hormonu olarak da bilinen Grehlin hormonunun salgısı da ciddi miktarda azalır. Bununla beraber hastanın iştahı azalır ve hasta daha küçük porsiyonlarla daha hızlı doyar, böylece kilo vermeye başlar. Ayrıca henüz kilo vermese bile hastanın insülin direnci kırılır.

Obezite ameliyatları, estetik görünüm amacıyla yapılmaz dolayısıyla tüp mide ameliyatını kilo vermek isteyen herkes uygulayamaz. Bu ameliyatı olmak isteyen hastaların belli kriterlere uyması gerekir. Tüp mide ameliyatı morbid obezler için geliştirilmiş bir tedavi yöntemidir. Hastanın vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olmalı ve hastalar 18-65 yaş aralığında olmalıdır. Nadiren 18 yaşın altındaki hastalarda ileri derece obezite varsa ve erken yaşta ciddi metabolik sorunlar yaşıyorlarsa ebeveyn onayıyla uygulanabilir. İleri derece reflüsü olan ve kontrol altına alınamayan diyabeti olan hastalara tüp mide ameliyatı tavsiye edilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir