Sleeve Gastrektomi Nasıl Yapılır?
Sleeve gastrektomi günümüzde fazla kilolarından şikâyetçi olan ve zayıflayıp ideal kilosuna ulaşmak isteyen pek çok kişi tarafından tercih edilen bir zayıflama operasyonudur. İşlem esnasında hasta, genel anestezi altında uyutulmakta ve bu nedenle ağrı ve acı hissetmemektedir.
Tüp mide ameliyatı yani bir diğer adıyla sleeve gastrektomi çoğu zaman kapalı cerrahi yani laparoskopik yöntemlerle yapılmaktadır. İşlem esnasında hastanın vücudunda cerraha ve hastaya bağlı olarak 4 veya 5 küçük delik açılmaktadır. Bu nedenle operasyon sonrasında hastanın vücudunda kalıcı bir iz oluşmamaktadır.
Operasyon esnasında hata yapılmaması ve midenin gerekenden daha fazla küçültülmemesi için mide girişine yemek borusunun çapı kadar bir kalibrasyon tüpü yerleştirilmektedir. Yemek borusuna yerleştirilen bu kalibrasyon tüpü, midenin yemek borusunun devamıymış gibi küçültülmesini sağlar ve aşırı darlık ve tıkanmanın engellenmesine yardımcı olur.
İşlem esnasında damarlanma ve kanamayla ilgili çeşitli önlemler alınır ve mide özel kesici ve kapatıcı aletler yardımıyla boydan boya kesilir. İşlem tamamlandıktan sonra ameliyatın başında yerleştirilen kalibrasyon tüpü çıkartılır ve farklı birkaç teknik yardımıyla hastada kaçak olup olmadığı tespit edilir. Benzer testler ameliyat sonrasında da yapılabilmektedir. Hastanın vücudunda herhangi bir kaçak olması durumunda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle işlem esnasında ve işlem sonrasında vücutta herhangi bir kaçak olup olmadığı çeşitli testler yardımıyla sıkça kontrol edilmektedir.
Tüp mide ameliyatının başarılı sonuçlar vermesi için işlem sonrasında beslenme ve egzersiz oldukça önemlidir. Operasyon sonrasında beslenmesine ve yaşam alışkanlıklarına dikkat etmeyen bireylerin işlemden etkili sonuçlar alması mümkün değildir.
Tüp mide ameliyatından sonra hastaların katı gıdaya 3 aşamada geçmesi önerilmektedir. Hastalar operasyon sonrası ilk günlerde sıvı besinler tüketmeli ve ortalama ilk 7 gün katı besinler tüketmemelidir. Sıvı diyet dönemi sona erdikten sonra hasta püre haline getirilmiş besinler tüketmeye başlamalıdır. Bu dönem hastanın midesinin yavaş yavaş katı gıdaya hazırlanmasını sağlamaktadır. Bu süreçte hastanın püre haline getirilmiş, haşlanmış yumurta veya haşlanmış patates tüketmesi önerilmektedir. Hasta püre diyet döneminden sonra katı gıdaya geçmelidir.
Katı gıdaya geçen hasta eski beslenme alışkanlıklarına dönebileceğini düşünmemeli ve besin değeri yüksek kalorisi düşük gıdalarla beslenmeye özen göstermelidir.