Mide Balonu İşlemi Sonrası Süreçte Neler Yaşarım?
Mide balonu yerleştirme işlemi, hastanın midesine içi su dolu bir balon yerleştirerek hastanın beslenmesinin kısıtlanmaya çalışılmasıdır. Bu işlem endoskopik olarak gerçekleştirilir. Bu sayede hasta kişinin kilo alması engellenmiş olunur ve kilo vermek kolaylaşır. Kilo vermede oldukça etkili olmasına rağmen hastaların açlık hissinde bir değişiklik yaşatmadığından mide balonu yerleştirme işlemini yaptıran hastaların belenmelerine dikkat etmesi gereken durumlar vardır.
Mide balonu işlemi sonrası süreçte neler yaşarım sorusu, birçok hastanın merakla cevaplarını aradığı sorulardandır. Bu işlemi gerçekleştirmek isteyen hastaların genellikle süper obezite hastası olanlar olduğu dikkatle görülür. Bundan dolayı bu hastalığa sahip olan kişilerin mide balonu işlemi sonrası süreçte dikkat etmesi gerekenler uzman doktorlar tarafından hastaya dikkatle anlatılır.
Mide Balonu İşlemi Kimler Yaptırır?
Mide balonu işlemini genellikle diyetle veya egzersizlerle kilo vermekte zorlanan süper obezite olarak adlandırılan hastaların yaptırmayı tercih ettikleri görülür. Aynı zamanda ameliyattan korkan, ameliyat olmak istemeyen, ameliyat olursa yüksek riskler yaşayacağı düşünülen hastalar için de geçici bir kilo verme süreci sağlatacak olan bu yöntem artık kolay bir şekilde uygulanıyor. Mide rahatsızlığı olan, midesinin bir kısmı ya da tamamı alınmış olan hastalarda bu yöntem tercih edilmez.
Mide balonu işlemi sonrası süreçte neler yaşarım diyen hastalar mide bulantısı, mide krampları, kusma gibi durumları ilk birkaç saat içerisinde yaşadıkları görülüyor. Midenin balonu kabul etme sürecinde de vücutta ağrılar gözlenebiliyor. Vücut içerisine yabancı bir madde yerleştirildiğinden insanların vücutlarının bu durumu kabul etmesi sürecinde halsizlik gibi durumlarla da karşılaştıkları sık görülür.
Mide Balonu İşleminde Görülen Yan Etkiler
Mide balonu işlemi yaptırmak isteyen birçok kişi mide balonu işlemi sonrası süreçte neler yaşarım diye merak ettiklerinden bu işlemi yaptıran diğer hastaların yorumlarını dikkate alırlar. Genellikle bu işlemden sonra hastaların mide krampları, kusma, mide bulantısı, halsizlik gibi durumlarla karşılaştıklarından bahsedilir. Bunların yanında beslenmesine dikkat etmeyen hastaların yani kahve, alkol, baharatlı besinler, yağlı yiyecekler tüketilenlerin mide ekşimesi ve reflü yan etkilerini dile getirdikleri görülür.
İşlem sonrasında daha az yiyecek tüketildiğinden hastaların daha az dışkılama yaptıklarını söyledikleri de rastlanan normal bir durumdur. Bunun yanında midede bir balon bulunduğundan midenin şişkin olduğunu hissedenlerde vardır. Ama çok önemli bir yan etkisi olan durumlardan biri de mavi ya da yeşil renkte dışkı ya da idrar gelmesidir. Bu yan etki çok nadir rastlanan bir durumdur. Bu durumu yaşayan hastalara acilen müdahale edilmesi gerekir.