Mide Balonu ile Ne Kadar Kilo Verebilirim?
Mide balonu ilk kez 1982 yılında düşünülmüş ve 1987 yılında Amerika’da tasarlanmış bir zayıflama operasyonudur. İşlem, kişinin daha az yemek yiyerek daha kısa sürede doymasını amaçlamaktadır.
Vücut kitle indeksi, boy ve kilo oranlanarak hesaplanır. Vücut kitle indeksinin, kadınlarda 25’ten erkeklerde 30’dan fazla olması, kişinin obez olduğu anlamına gelir. Mide balonu operasyonu, vücut kitle indeksi normal değerin çok üzerinde olan yani obezite hastası olan kişilere uygulanır.
Başlarda Avrupa’da günümüzde ise tüm dünyada pek çok kişinin başvurduğu zayıflama yöntemlerinden biri olan mide balonu işleminden sonra kaç kilo verileceği, kişinin vücut ağırlığına bağlı olarak değişir. Ortalama bir değer verilmesi gerekirse mide balonu operasyonundan sonra kişi 10 ila 25 kg arasında zayıflar. Vücut ağrılığı üzerinden oranlarsak, mide balonu taktıran kişilerin 6 ila 7 ay arasında vücut ağırlıklarının %15-%20’lik kısmını kaybettiklerini söyleyebiliriz.
Mide Balonu Operasyonu Neden Yapılır ve İşlem Esnasında Anestezi Kullanılır mı?
Kilo problemi olan kişilerin çoğu, bir süreden sonra kilo almayı durduramamakta ve kilo vermekte her geçen gün daha fazla zorlanmaktadır. Bu da kişilerin zayıflamak için çareyi farklı yöntemlerde aramasına neden olmaktadır.
Obezite hastalarının kalp damar hastalıklarına, endokrin sistem rahatsızlıklarına ve çeşitli sağlık problemlerine yakalanma olasılığı, normal kiloda olan kişilere kıyasen daha yüksektir. Bu nedenle çoğu obezite hastası genç yaşta olsalar bile pek çok sağlık sorunuyla mücadele etmektedir. Tüm bunların yanı sıra obezite hastalığı, kişinin hareket etmesini zorlaştırmakta ve hatta ilerleyen dönemlerde hareket etmeye tamamen engel olmaktadır. Mide balonu operasyonu, kişilerin tüm bu sağlık sorunlarından kurtulması ve sağlıklı bir hayata kavuşması için yapılır.
Mide balonu güvenilirliği kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. İşlem, ameliyat değildir hatta gerekli durumlarda obezite cerrahisine hazırlık olarak uygulanabilir. Mide balonu işlemi esnasında hastaların midelerinin iç kısmına içi suyla veya havayla dolu bir balon yerleştirilir ve bu balon sayesinde hastanın daha az yemek yiyerek doyması sağlanır.
İşlemin genel anestezi altında yapılmasına gerek yoktur. Bu nedenle mide balonu operasyonu kısa süreli uyku hali olarak da adlandırılan sedasyon işlemiyle yapılmaktadır.