Mide Ameliyatında Sonra Nasıl Beslenmeliyim ve Katı Gıda Ne Zaman Tüketebilirim ?

Mide Ameliyatında Sonra Nasıl Beslenmeliyim ve Katı Gıda Ne Zaman Tüketebilirim ?

Mide Ameliyatında Sonra Nasıl Beslenmeliyim ve Katı Gıda Ne Zaman Tüketebilirim ?

Mide ameliyatından sonra hasta eski düzendeki beslenme alışkanlıklarını tümüyle değiştirip yeni beslenme düzenine sağlıklı yeme içme kurallarını getirmelidir. Ameliyat sonrası hasta diyet psikolojisi altında ezilmek yerine yaşam boyu sağlıklı olmayı hedeflemelidir. Mide ameliyatı sonrasında hasta sağlıklı tüm besinleri belirli dönemlerden sorunsuz bir şekilde geçince porsiyonlarını küçülterek tüketebilmektedir. Hasta sağlıklı besin ve küçük porsiyonları alışkanlık haline getirirse ameliyat sonrası bir sıkıntı ile karşılaşmayacaktır. Mide ameliyatı sonrası yaşanacak herhangi bir kaçak durumunun gözlenebilmesi için hasta iki hafta sadece sıvı alımı yapmalıdır. Sıvı döneminde kişiye protein destekli içecekler önerilmektedir. Ameliyat sonrası katı gıdalar hastanın dikişlerine baskı yapmasından dolayı kusma ve mideye rahatsızlık vermektedir. Bu nedenle kişi iki hafta gibi bir süre katı gıda ile beslenmemelidir.

Mide Ameliyatından Sonra Katı-Sıvı Ayrımı

Mide ameliyatı sonrası hasta yeni bir beslenme düzenine geçmektedir. Bu düzende kişi yemeklerden yarım saat öncesinde sıvı alımına son vermesi gerekmektedir. Bir sonraki sıvı alımını ise yemek yedikten yarım saat sonra yapmalıdır. Mide ameliyatı sonrası kişinin bu yeni düzenine katı-sıvı ayrımı adı verilmektedir. Katı-sıvı ayrımını hasta sıvı alım dönemini tamamlayıp püre dönemine geçer geçmez başlaması gerekmektedir. Yemeğe geçmeden eğer kişi sıvı alımını bitirmezse mide dolu olduğundan yeme isteği oluşmayacak ve vücuda gereken besin girişi olmayacaktır. Bu da protein, vitamin ve mineral eksikliklerine neden olacaktır. Mide ameliyatından sonra hasta yemek ile birlikte sıvı alımı yaptığında ise hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemler yaşayacaktır.

Mide Ameliyatından Sonra Püre Dönemi

Mide ameliyatı sonrası hasta iki haftalık sıvı diyetini başarıyla gerçekleştirdikten sonra püre dönemine geçiş yapabilir. Bu dönemde tüketilebilecek gıdalar haşlama usulü iyice pişirildikten sonra ezmeye uygun duruma getirilmelidir. Bu sayede mide besini hazmetmekte zorlanmadan sindirimi gerçekleştirebilmektedir. Sıvı dönemini tamamlayıp püre dönemine geçişe kadar olan sürede hastanın dikişlerinde iyileşme olacağı düşünülür, iyi pişmiş ve yoğunluğu az olan yiyeceklere uyum sağlaması kolay olur. Mide ameliyatı sonrası hasta sabah kahvaltısı için yumuşak, yağ oranı az peynir ve yumurtayı çatalla ezip tüketebilir. Öğle yemeği içinde tercihi iyi pişmiş tavuk, balık ve gaz yapmayacak sebzelerden yana olmalıdır. Tüketilecek su ise yavaş yavaş ve aralıklar halinde içilmelidir.

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Alışveriş Sepeti
Sepetinizde ürün yok
Alışverişe Devam Et
0
WhatsApp chat