Ketojenik Beslenme
Ketojenik beslenme kontrol edilmesi bir hayli olan refrakter epilepsi rahatsızlığının tedavi aşamasında uzman doktorlar tarafından hastalara uygulana beslenme türüdür. Bu beslenme tedavisinin içeriğinde yüksek yağ içeren besinler, vücudun ihtiyacını karşılayacak oranda protein içeren gıdalar ve karbon hidrat oranı oldukça düşük olan gıdalar yer almaktadır. Ayrıca Ketojenik beslenme alzheimer, şeker ve kanser hastalığı karşısında uygulanan, kilo vermeye yardımcı olan bir beslenme şeklidir.
Ketojenik Beslenme Türleri
Ketojenik beslenme hastanın yaşı, vücut durumu gibi faktörler göz önüne alınarak uzman doktorlar tarafından farklı şekilde uygulanmaktadır. Hasta için en doğrusunun kararının verilmesi ile başlayan beslenme süreci tedavi aşamasında olumlu sonuçlar vermektedir. Bu bağlamda hastanın yapısı göz önüne alınarak uygulanmakta olan beslenme türleri şunlardır;
- Standart Ketojenik beslenme şekli,
- Yüksek protein içeren Ketojenik beslenme şekli,
- Döngüsel Ketojenik beslenme şekli,
- Hedefe yönelik Ketojenik beslenme şeklidir.
Ketojenik beslenme ile ilgili son karar doktorların gerekli tetkikleri sonucu verilmektedir. Diyet uzmanları tarafından önerilmeyen ve sürekli olarak takibi yapılmayan beslenme düzeni ilerleyen zaman içerisinde uygulanma amacından çıkmak ve vücuda faydadan çok zarar vermeye başlamaktadır.
Ketojenik Beslenme Sırasında Yapılmaması Gerekenler
Ketojenik beslenme ile düzene sokulan sağlık koşullarının devamının sağlanması içn hastaların uzak durması gereken besinler bulunmaktadır. Bu besinler çeşitli şekillerde vücuda alınama tedavi sürecini olumsuz etkilemekte, süreyi uzatmaktadır. Bu nedenle hastaların beslenme düzeni içerisinde kesinlikle uzak durması gereken besinler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Karbon hidrat içeri nedeni ile alkollü içecekler,
- Bezelye, mercimek, barbunya ve nohut gibi baklagiller,
- Şeker ve karbon hidrat bulunan patates ve havuç,
- Kola, meyveli soda, meyve suyu gibi içecekler,
- Şeker ilavesi bulunan çaylar ve kahveler,
- Buldur ve makarna gibi buğdaydan üretilen gıdalar,
- Yüksek karbon hidrat içeren pirinçtir.
Ketojenik beslenme sürecinde bulunan hastalar bu gıdalardan ya hiç almamalı ya da uzman diyetisyenin onay vermiş olduğu miktarda almalıdır. Uzmanların öneresi ile birlikte hastalar besinlerin haricinde dışardan takviye alımı yaparak vücudun dengesinin sağlanmasını sağlamaktadır. Böylece hastalık için verilen mücadele etkisini gösterecek, tedavi süreci hızlanacaktır.