Gastrik Bypass Ameliyatı
Gastrik bypass ameliyatı, midenin cerrahi operasyon ile küçültülerek mideden bağırsaklara direk olarak geçiş oluşturulmasıdır. Midenin büyük bir bölümü alınarak, besinlerin yarısı bağırsakları kullanarak sindirmekte kalanı ise direk olarak dışarı atmaktadır. Bu ameliyat genel olarak obezite hastalığı ile mücadele kapsamında yapılmakta olup kesinlikle güzel görünmek, zayıflamak için uygulanan bir mide ameliyatı değildir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Gastrik bypass ameliyatı genel olarak aşırı kilo sorunu yaşayan ve bu sorun yüzünden eklemlerinde rahatsızlıklar oluşan, insülin direnci problemi ile karşı karşıya gelen hastalara uygulanmaktadır. Bu hastalıklar görünse bile ameliyat için gereken yaş sınırı bulunmaktadır. Ameliyatın 18 ile 65 yaş aralığında kişilere uygulanması ön görülür. Ancak hastalık boyutlarının ileri seviyelere çıkması, önlem alınmadığı halde telafisinin zor olması durumlarında 18 yaşından küçükler için anne ve babanın onayı alınmaktadır. 65 yaş üstü kişilerde bu zorunlulukların olması halinde oluşturulacak heyetin raporu doğrultusunda ameliyat kararı verilmektedir.
Gastrik bypass ameliyatı doktor kontrolünde olan hastalar için, zayıflama konusunda diğer yöntemleri uygulamış ancak herhangi bir şekilde olumlu cevap alınmamış kişiler üzerinde son çare olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle her aşırı kilolu olan kişiler hemen isteğine göre bu ameliyatı olamamaktadır.
Gastrik Bypass Ameliyatında İstenen Tetkikler
Gastrik bypass ameliyatı yapılmadan önce hem ameliyatın başarılı geçmesini sağlamak hem de ameliyattan sonraki sürecin istenen düzeyde geçmesini sağlamak için tetkikler yapılmaktadır. Doktorlar tarafından zorunlu tutulan tetkikler şunlardan oluşmaktadır;
- Biyokimya kan tahlilleri,
- Hemogram ve hormonal testler,
- Hepatit testleri ve bulaşıcılık düzeyi ölçme tetkiki,
- Karın her bölgesine yapılacak ultrason,
- Anestezi uzmanı eşliğinde mide endoskopisi,
- Akciğer ve kalp grafisi,
- Eko, Efor ve solunum testleridir.
Gastrik bypass ameliyatı bu tetkiklerden çıkan sonuca göre uygulanmaktadır. Tetkiklerin bozuk çıkması durumunda uygulanacak ameliyat daha büyük riskleri beraberinden getirmektedir. Böyle durumlarda hasta kilolardan kurtulmak yerine ölümcül tehlike ile karşı karşıya gelmektedir. Ameliyat için istenen tetkikler doktorların istediği zaman aralığında, istediği şartların oluşmasının ardından yapılmalıdır. Uygunsuz şartlar altında yapılacak testler hem tetkik sonucunu hem de ameliyatın sonucunu olumsuz yönde etkileyecektir.