Diyet Yaparak Kaç Kilo Verebilirim?
Zayıflamak isteyen ve bunun için diyet yapmaya karar veren kişilerin en fazla sordukları sorulardan biri de “diyet yaparak kaç kilo verebilirim?” sorusudur. Diyet yaparak kaç kilo verileceği kişinin boyuna, kilosuna, yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak değişir.
Diyet yaparken asıl amaç kısa sürede çok kilo vermek değil sağlıklı beslenerek yağ kaybetmek ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek olmalıdır. Hızlıca kilo verdiren diyetlerden sonra kişi, verdiği kiloyu hatta bazen verdiği kilodan daha fazlasını geri alır. Bu da kişinin hem sağlığını hem de motivasyonunu olumsuz etkiler.
Sağlıklı beslenmek ve bunu alışkanlık haline getirmek gerekir. Sağlıklı beslenmeyi öğrenen kişi kilosunu korur ve daima ideal kilosunda kalır. Ayrıca kişi, uzun süre aç kalmadığından ve yeterli miktarda protein, vitamin ve mineral aldığından dolayı sağlık sorunu yaşamaz ve kendini halsiz veya yorgun hissetmez.
Diyet yaparken en çok dikkat edilmesi gereken protein ağırlıklı beslenmektir. Hatta uzun süreli zayıflama süreçlerinde uzman onayı alınması halinde yüksek proteinli diyet içecekleri tüketilmelidir. Çünkü protein, kas kütlesinin korunmasını ve bu sayede kilo kaybının yağdan yaşanmasını sağlar.
Diyet yaparken bazı beslenme kuralları da alışkanlık haline getirilmelidir. Yani kişi sağlıklı beslenmeyi destekleyen alışkanlıklar edinmelidir. Bu alışkanlıklardan bazıları şunlardır:
- Yemekten yarım saat önce sıvı tüketimi bırakılmalıdır.
- Yemek yerken TV ve bilgisayar gibi dikkat dağıtan elektronik cihazların bulunmadığı bir ortam tercih edilmelidir. Yapılan araştırmalar TV ve bilgisayar karşısında oturarak yemek yiyen kişilerin kilo alma olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir.
- Beslenme düzeninde muhakkak ara öğünlere yer verilmelidir. Çünkü ara öğünler kan şekeri dengesinin korunmasını sağlar ve midenin uzun süre boyunca boş kalmasına engel olur.
- Yemek yenilen tabaklar küçültülmeli ve yiyecekler tabaklarda küçük lokmalar haline getirilmelidir. Yemekler iyice çiğnenmeden yutulmamalıdır.
- Her öğün için muhakkak sofra kurulmalı ve ayak üstü atıştırmalar yapılmamalıdır.
- Her gün 2,5 litre su içilmeli ve su içmek ihmal edilmemelidir.