Çölyak Hastalığı Tedavisi

Çölyak Hastalığı Tedavisi

Çölyak Hastalığı Tedavisi

Son zamanlarda sıklıkla görülen çölyak, farklı belirtiler sonucunda ortaya çıkmaktadır. En belirgin özelliği gluten maddesine verdiği olumsuz tepkidir. Gluten ve gluten kaynaklı yiyecekler sindirim sistemi üzerinde olumsuz travmalara neden olmaktadır. Birçok bireyde görülen çölyak hastalığı tedavisi geniş kapsamlı özel diyetler ile yapılmaktadır.

Çölyak Hastalığı doğuştan meydana gelen bir rahatsızlıktır. Tedavi Süreci uzun soluklu devam eden bir süreçtir. Diyet uygulanan hasta bu diyeti ömrünün sonuna kadar uygulamak zorundadır. Doktor tedavisi sonucunda verilen bu diyet, bireylerin istediğine bağlı değildir. Zorunlu bir diyet olduğu için farklı yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Tedavi sürecinde gluten içermeyen yiyecekler tüketilmelidir.

Özel Diyet Tedavisi

Çölyak hastalığına yakalanan bireyler buğday, çavdar, arpa ve gluten kaynaklı yiyecekleri asla tüketemezler. Doktor tarafından belirlenen diyet çölyak hastalığı tedavisi üzerinde olumlu etkiler yaratacaktır. Diyet tedavisinde;

  • Buğday
  • Arpa
  • Çavdar
  • Galeta unu
  • Malt içecekler, sos içeren kuruyemişler, kısaca gluten bulunan gıdalar tercih edilmemelidir.

Diyet tedavisi hasta insanların yemek zorunda oldukları yiyecekleri içermektedir. Doğal içerikli gıdalar her zaman tercih edilmelidir. Etiketsiz olan gıdalar asla tercih edilmez. Ayrıca kişisel bakim ürünleri tercih edilirken, dikkat edilmesi gerekmektedir. Hazır gıdalardan tamamen uzak durulması gerekmektedir. Temiz gıdalar tercih edilmeli ve hijyene her zaman dikkat edilmelidir.

Diyette Tüketilecek Gıdalar

Çölyak tedavi sürecinde, meyve ve sebzeler tercih edilmektedir. Özellikle doğal olan meyve ve sebzeler kolaylıkla tüketilir. Ayrıca bakliyat ürünleri gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Genellikle çölyak tedavisi süreci uygun ve zararsız yiyecekler ile olmaktadır. Katkısız yağ ve yağ gıdaları, yumurta, reçel, basit şekerler, un içermeyen konserveler diyet süresince tercih edilebilir. Ayrıca dışarda yenilen yemekler de dikkatli olarak tercih edilmelidir.

Hastalar hiçbir şekilde Gluten tüketmez. Gluten ve gluten kaynaklı yiyecekler her zaman hastalara olumsuz rahatsızlıklar vermektedir. Pasta, kurabiye, tatlı, gofret, dondurma külahları, un içerikli tatlılar, hazır gıdalar, tarhana, özel soslar hastalar için büyük risk içermektedir. Düzenli diyet uygulamasına dikkat eden bireyler ömür boyunca sağlıklı yaşam hakkı kazanırlar. Diyet tedavisi hastalık için oldukça etkilidir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti
Sepetinizde ürün yok!
Alışverişe Devam Et
0
WhatsApp chat