Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme Nasıl Gerçekleşir?
Bariatrik cerrahi sonrası beslenme programının iki amacı vardır. Birincisi; ameliyat sonrası doku iyileşmesi ve vücut ağırlık kaybı sırasında yağsız vücut kitlesini yani kas dokusunu korumak amacı ile yeterli besin ve enerji ögelerinin alınmasıdır. İkincisi ise; vücut ağırlık kaybı sağlanırken tüketilen yiyecek ve içeceklerin reflü, erken doyma hissi ve DUMPİNG sendromu gibi sorunları en aza indirmektir.
Bariatrik cerrahi diyetisyenleri ile sürdürülen beslenme tedavileri hem ameliyat öncesi ameliyatı kolaylaştırmak amacı ile hemde ameliyat sonrası olası komplikasyonları önlemek açısından oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası diyetler berrak sıvı, tam sıvı, püre, yumuşak ve katı diyet olarak 5 aşama şeklinde uygulanmaktadır.
Berrak Sıvı Diyeti: Bu dönemde şeker ve tatlandırıcı içermeyen komposto, et suyu ya da tavuk suyu çorbaları tüketilebilir. Tüketilen çorbalara BarAmor Et Suyu aromalı protein tozu ilave edilerek ya da sadece 1 bardak su ile instant çorba gibi tüketilerek yüksek protein sağlar ve yağ içermez.
Tam Sıvı Diyeti: Bu dönemde berrak sıvı dönemindeki diyete ek olarak süt, ayran yoğurt kefir ve ayrıca bariatrik cerrahi sonrası kullanılması gereken yüksek proteinli protein tozları önerilir. Çünkü protein tozları besin ögeleri açısından zengin olmasından dolayı hızlı doku iyileşmesini sağlar ve halsizliğin önüne geçer.
Püre Diyeti: Protein açısından zengin pişmiş bir besin (yumurta, beyaz et, kırmızı et veya balık) ile kıvam verici olarak light yoğurt aynı kapta karıştırılmasıyla bir öğün hazırlanmış olur. Aynı zamanda sıvı diyet zamanında kullanılan protein tozları bu dönemde kullanılmaya devam edilmelidir. Kabızlık problemi yaşanmaması için kullanılan protein tozunun lif açısından zengin olmasına dikkat edilmelidir.
Yumuşak Besinler Diyeti: Bu dönemde az çiğneme gerektiren ve gastrik keseden kolay geçebilen besinlerin vücuda alındığı diyet dönemidir. Bu dönemde kabızlık problemi yaşanmaması için sıvı diyet döneminde kullandığı yüksek proteinli ve yüksek lifli protein tozları alınmaya devam edilmelidir.
Katı Besinler Diyeti: Genellikle ameliyat sonrası 8. Haftadan itibaren başlanır ve ömür boyu uygulanır. Yağsız protein kaynakları, sebze-meyveler ve tam tahıllardan oluşan dengeli bir beslenme önerilir. Öğün Sırası; Protein kaynakları –> Sebze/meyveler –> Tahıllar olmalıdır.