Bariatrik Cerrahi Hangi İşlemleri Kapsar?

Bariatrik cerrahi, günümüzde obezite ameliyatlarında giderek yaygınlaşmaya başlayan bir yöntemdir. Beden kitle indeksi 40 kg/m2 ve üstünde olan hastalar için kullanılan bir ameliyat türüdür. Bariatrik cerrahi, midenin yemek kapasitesini kısıtlayarak kilo kaybını sağlar. Bu cerrahi işlemler genelde hormonal değişiklik yaratılır. Peki, bu bariatrik cerrahi hangi işlemleri kapsar?

Gastrik Bypass Nedir?

Bu bypass ameliyatının avantajları uzun süreli kilo kaybı sağlaması, yenilen yemek miktarını kısıtlaması, bağırsakta iştah azaltan ve tokluk arttıran hormonlar sağlaması ve enerji harcamasını arttırmasıdır.

Dezavantajları ise, uzun süreli vitamin ve mineral eksikliğine sebep olması, takip edilme gereği ve hastanede diğer mide küçültme ameliyatlarına oranla daha uzun süreli yatıştır.

Sleeve Gastrektomi Nedir?

Bu işlemin avantajları, midenin alabileceği besin miktarını kısıtlaması, hızlı ve gerçek kilo kaybını sağlaması, hastanede kalma süresinin kısa olması, bağırsakta açlığı baskılayıp tokluk arttıran yani iştah azaltan değişimlere neden olmasıdır.

Bu işlemin dezavantajları ise, vitamin eksikliğine yol açma ihtimali olması ve komplikasyon ihtimalinin olmasıdır.

Ayarlanabilir Gastrik Bant Nedir?

Bu işlem de diğerleri gibi Bariatrik cerrahi hangi işlemleri kapsar? sorusuna verilebilecek bir yanıttır. Bu işlemin avantajları midenin yemek kapasitesini azaltması, hastanede kalış süresinin kısa olması, ayarlanabilir ve geri döndürebilir olması, komplikasyon oranın ve vitamin eksikliğinin düşük olmasıdır.

Bu işlemin dezavantajları ise diğer cerrahi işlemlerden daha yavaş kilo kaybını sağlaması, vücutta bir cihaz gerektirmesi, hastaların hepsinde görülmese de bant kayması meydana gelmesi, diyete sıkı bağlı kalınması gerekmesidir.

Duodenal Switch Nedir?

Bu işlemde görülen avantajlar şu şekildedir; %60-70 oranında bazen de daha fazla bir oranda kilo kaybı, yağ eğilimini azaltması, iştahı azaltmasıdır. Şeker hastalığına karşı da etkili bir yöntem olmasıdır.

Bariatrik cerrahi hangi işlemleri kapsar? Sorusunun bir diğer yanıtı olan duodenal switchin de dezavantajları vardır. Bunlar da komplikasyon oranının yüksek olması, hastane yatış süresinin daha uzun olması gereği, bazı vitamin, mineral ve protein eksikliklerine neden olma potansiyeline sahip olması ve takip ziyaretlerine uyumlu olmak gerekmesidir. Bu takip, ciddi sorunlardan hastayı uzaklaştırabilmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat