Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?
Birçok kişi fazla kilolarından kurtulmak ister. Çünkü fazla kilolar zamanla ciddi sağlık problemlerine sebep olur. Bunun dışında görüntü açısından da kişilere rahatsızlık verebilir ve özgüven eksikliğine sebep olabilir ve uzun vadede obeziteye yol açar. Obezite, bireyin hareketlerini kısıtlar ve kalp hastalıkları, şeker hastalığı, astım hastalığı, tansiyon, uyku apnesi, gibi sağlık sorunlarına sebep olur. Bu nedenle birçok kişi obeziteden kurtulmak ister ve çeşitli tedavi yöntemlerine başvururlar. Tüp mide ameliyatı da bu tedavi yöntemlerinden bir tanesidir ve kilo vermek isteyen hastaların en çok tercih ettiği tedavi yöntemidir.
Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) genelde laparoskopik yöntemle yapılır. Bu yöntem, toplum arasında kapalı ameliyat olarak da bilinir. Tüp mide ameliyatında midenin hacmi küçültülür, ayrıca açlık hissini harekete geçiren ghrelin hormonunun salgılandığı kısım alınır. Tüp mide ameliyatının temel amacı mideyi küçültüp hastanın daha küçük porsiyonlarla daha çabuk doymasını sağlayarak kilo vermeye yardımcı olmaktır. Tüp mide ameliyatı, tüketilecek besin miktarını sınırlandırır. Mide küçüldüğü için yemek yemeye karşı istek azalır ve beyin daha az açlık hisseder. Ameliyattan sonra etkili sonuçlar alınması için hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Tüp mide ameliyatı sonrasında beslenme için hastaların bir diyetisyenden yardım almaları önerilir.
Ameliyatın hemen sonrasında beslenmeye öncelikle sıvı gıdalarla başlanır. Katı gıdalar dikişler üzerinde baskı, kusma yaratacağından ve midede rahatsızlık hissi oluşturacağından, ilk 2 hafta katı gıdalar tüketilmemelidir. Tüp mide ameliyatı sonrasında beslenme için kişiye özel diyet listesi yapılır. Hastaların ilk 2 ay aşamalı olarak sıvı ve püre haline getirilmiş gıdadan katı gıdalara geçişi sağlanır. Katı gıdalara geçildikten sonra besinler iyice çiğnenmeli ve yavaş tüketilmelidir ve aşırı yağlı ve yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrasında gazlı içecekler tamamen bırakılmalıdır. Vücudun tekrar kilo almaması için yenilen yiyeceklerin kalorileri ve yağ oranları hesaplanmalıdır. İlk hafta sadece sıvı gıdalar tüketilmeli, 2. haftadan sonra püre haline getirilmiş gıdalarla beslenmeye başlanmalıdır.