Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Merak Edilenler

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Merak Edilenler

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Merak Edilenler

Tüp mide ameliyatı, laparoskopik yöntemle yapılan ve ileri derecede obez hastalarına uygulanan cerrahi bir operasyondur. Ameliyat, kapalı olarak yapıldığından dolayı operasyon sonrasında sadece küçük kesi izleri kalır ve birkaç ay sonrasında bu izler tamamen kaybolur.

Günümüzde en sık uygulanan cerrahi operasyonlardan biri olan tüp mide ameliyatı esnasında midenin giriş ve çıkış kısmına karışılmadan %80’i alınır. Midenin giriş ve çıkış bölümü korunduğundan dolayı operasyon sonrasında sindirim devamlılığı aynı şekilde sağlanır. Bu da mide küçültme ameliyatının çok az yan etkiyle tamamlanmasına ve düşük risk taşımasına neden olur.

Tüp mide yani mide küçültme ameliyatı hakkında hastaların merak ettikleri çok fazla soru vardır. Bu sorulardan biri ameliyatın kimlere uygulanabileceğidir. Mide küçültme ameliyatı estetik kaygılardan dolayı daha ince ve fit bir görünüme kavuşmak isteyen kişilere uygulanmaz. Morbid obez olarak da adlandırılan ileri derecede obez hastalarına ve vücut kitle indeksi nedeniyle obez sınıfına girip diyabet ve hipertansiyon gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan kişilere, obezite doktorunun onaylaması durumunda tüp mide ameliyatı uygulanır.

Ameliyat 18-65 yaş arasındaki morbid obez sınıfına giren bireylere yapılır ancak 18 yaşından küçük olan veya 65 yaşından büyük olan kişilere de vücut kitle indeksi ve kişinin sağlık durumu göz önüne alınarak uygulanabilir. Kişinin ameliyat olup olmayacağına karar verecek kişi obezite doktorudur.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Tüp mide ameliyatı yüksek riskli bir ameliyat değildir. Obezite, hastaların yaşamını 10-15 yıl kısaltan ve karaciğer yağlanması, böbrek rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıklara neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Obezitenin uzun vadede insan yaşamına zararı göz önüne alındığında, tüp mide ameliyatının hem az riskli bir ameliyat olduğu hem de diğer hastalıklara yakalanma olasılığına karşı koruduğunu söyleyebiliriz.

Ameliyat sonrasında nadiren de olsa hayati komplikasyonlar gelişebilir ve kanama yaşanabilir. Bu hastaların %1’inde görülebilecek ancak oluştuğu takdirde hastanın yaşamını tehdit edebilecek ciddi bir komplikasyondur. Bu tarz komplikasyonların oluşması durumunda, cerrahi ekibin acilen müdahale etmesi hayati önem taşımaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat