Tüp Mide Ameliyatı Öncesinde Nasıl Beslenilmeli?

 

Obezite, farkında olunmasa da sağlığı tehdit eden faktörlerin başında gelir. Zamanla kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, astım, solunum zorluğu gibi sağlık sorunlarına sebep olur. Bu yüzden ciddi sağlık problemlerine yol açan fazla kilolardan birçok kişi kurtulmak ister ve çeşitli tedavi yöntemleri arar.

Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi), kilo vermek isteyen hastaların en çok tercih ettiği tedavi yöntemidir. Tüp mide yöntemiyle midenin hacmi küçültülür ve bu sayede hastalar daha küçük porsiyonlarla doyar. Mide küçültüldüğü için yemek yemeye karşı istek azalır ve beyin daha az açlık hisseder. Bir obezite cerrahisi olan tüp mide ameliyatı, genelde laparoskopik yöntemle yapılır. Bu yöntem, toplum arasında kapalı ameliyat olarak da bilinir. Tüp mide ameliyatı, tüketilecek besin miktarını sınırlandırır, ayrıca midenin küçülmesiyle beraber kilo kaybetmeyi kolaylaştıracak hormonel değişimler meydana gelir.

Tüp mide ameliyatı öncesinde beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler vardır. Ameliyattan önce mümkünse sigara tüketimi bırakılmalıdır. Çünkü sigara ameliyat sonrası doku iyileşmesini olumsuz etkileyeceği için komplikasyon riskinin artmasına sebep olabilir. Genel anestezi sonrasında hastanın boğaz ağrısı, öksürük, sekresyon sorunları artabilir. Bu nedenle tüp mide ameliyatının öncesinde mümkünse sigara tüketimi bırakılmalı, ameliyat sonrasında ise 1 ay kullanılmamalıdır. Hastanın ameliyat öncesinde sigara tüketimini bırakması, ameliyat sonrasındaki sürecin çok daha konforlu geçmesini sağlayacaktır. Ameliyat öncesinde beslenme konusuna ait farklı görüşler vardır fakat ameliyatın öncesinde ya da sonrasında diyet yapılıp yapılmayacağının kararı daima doktora aittir.

Ameliyat öncesinde vücut analizi yapılmalıdır. Hastanın yağ oranı belirlenmeli ve vücut kitle indeksi hesaplanmalıdır. Gerekli görülürse tüp mide ameliyatı öncesinde beslenme şekli değiştirilmelidir. İşlem öncesinde hastalar protein ağırlıklı beslenmelidir. Yağ ve karbonhidrat oranı düşük olmalı ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Bu ameliyata hazırlanan hastanın ameliyattan birkaç gün önce alkol tüketimini bırakması tavsiye edilir. Bir gün öncesinde hastaların sebze gibi hafif gıdalarla beslenmeleri, aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, hamur işlerinden ve beyaz etten uzak durmaları önerilir. Bu tüp mide ameliyatının daha rahat geçmesini sağlar ve hastaların ameliyat sonrası karın ağrısı, şişkinlik, gaz gibi şikayetlerle karşı karşıya kalma ihtimalini azaltır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat