Probiyotik ve Prebiotik Arasındaki Farkı Nedir?

Probiyotikler bazı yiyeceklerin içerisinde bulunan canlı bakterilerdir. Sağlık için probiyotiklerin çok fazla yararı vardır. Probiyotik kavramının hayatımıza girmesi son 20-30 yıl içerisinde bağırsak sağlığına dair yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Probiyotik kavramı zamanla sık sık duyduğumuz faydalı bakteriler olarak da bilinir. Bu konu bağırsak problemi yaşayan kişilerin yakından takip ettiği bir alandır. Bunun yanında birçok kişi Probiyotik konusunda çok iyi bilgiye sahiptir Çünkü probiyotikler insan sağlığına faydalı olduğu için önümüzdeki yıllarda da bu kavramı sıklıkla duymaya devam edeceğiz. Probiyotik kavramını bilmenin yanı sıra probiyotik ve prebiyotik arasındaki farkı da detaylıca bilmek gerekir

Prebiotik ve Probiyotik arasındaki fark şöyle açıklayabilir;

Bağırsaklara faydalı olan probiyotik ve prebiyotikler birlikte çalışarak bağışıklık sistemini destekler. Sindirim sistemini düzenleyerek vücudun sağlıklı olmasına yardımcı olurlar. Çünkü probiyotikler iyi bakterileri destekleyen yararlı bakterilerdir. Vücudunda bu bakteri ve lifleri bağırsakta fermente etmesi için, kötü bakterileri yok etmesi için belirli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu ortamı da prebiyotikler sağlamaktadır. Birisi faydalı bakteriyken diğeri bu faydalı bakteriye ortam sağlayan ve geliştiren floradır.

Probiyotik Nedir?

Probiyotik vücudun bağırsak sisteminden zihinsel ve fiziksel işlevler kadar fayda eden bakterilerdir. Vücudumuzdaki bakterilerin sayısı hücre sayılarından daha fazladır. Özellikle son yıllarda bilim dünyası bağırsaklarda bulunan bakterilerin sağlık üzerinde çok önemli etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Hatta bağırsak sağlığı sadece fiziksel değil zihinsel sağlığın üzerinde de ciddi oranda etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle probiyotikler bağırsak sağlığına faydalı olduğu gibi fiziksel ve zihinsel sağlığa da önemli derecede etki etmektedir.

Prebiotik Nedir?

Peki, prebiyotik nedir? Prebiyotik de bağırsak florasında bulunan dost bakterileri güçlendiren ve onların çoğalmasına yardımcı olacak florayı destekleyen sindirilemeyen besin bileşenleridir. Prebiyotikler aktif halde olmayan bakterilerin aktif hale gelmesine de sağlar ve bu bakterilerin aktif hale gelmesine ortam oluşturur. Genelde bitkilerde bulunmaktadır. Ancak probiyotikler bazı besinlerin içerisinde de bulunurlar. Bu besinler tüketildiğinde bağırsaklara faydalı olurlar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
There are no products in the cart!
Alışverişe Dön
0
WhatsApp chat