Kolajen nedir? Hangi kolajeni kullanmalıyım?

Kolajen Nedir?

Kolajen Nedir?

Kolajen kelime anlamı ile ne anlama geliyor ise işlevsel olarak ta aynı işi görmekte yani kolajen tutkal gibi içinde bulunduğu dokuyu yapıştırmaktadır.

Kolajen son dönemde cilt yapısında oluşan deformasyonu düzeltmek amacı ile kullanılması konuşulmaktadır. Fakat kolajen vücutta neredeyse her organın yapı taşında bulunmaktadır. Göz, diş kemik, eklem ve kaslar başta olmak üzere kolajen önemli bir yer tutmaktadır.

Aslına bakarsanız sindirim sisteminin sağlığı için dahi kolajenin vücutta azalmadan kalması ya da azalan miktarının yerine konuşması önemlidir. Çünkü bağırsaklarımızın iç yüzeyinde dahi kolajen bulunmaktadır. Saçta keratin yapısının sağlıklı olması için de kolajen gerekmektedir.

Tüm bunları bilerek kolajene baktığımızda kolajen kullanmak güzelleşmenin dışında bir işlev kazanmakta. Sanki lüks ve sadece güzelleşmek ya da cilt dokunda düzelme için kolajen kullanılıyormuş gibi algılanıyor fakat tüm bu çerçeveden baktığımızda neredeyse vücudumuzda %70 oranında kolajen bulunmakta ve bunun kaybı önemli sıkıntılara neden olmakta. Tüm vücutta bulunan dokunun esnekliğini ve hareketliliğini sağlayan kolajen önemli bir göreve sahiptir.

Bir çoğumuz kolajen hakkında az çok bilgiye sahibiz fakat kolajen hakkında çıkan yanlış bilgiler ve hatta piyasada bulunan ve kullandığımız bazı kolajenlerden fayda görmememiz kolajen kullanımına olan inancımızı kırmış durumda. Aslına bakarsanız kolajenin faydasını görmeniz ya da görmemenizde en önemli durum kolajenin işleniş şekli ile ilgili.

Bu ne demek kolajen şu an bilinen formu ile 24 çeşit tipte bulunmakta. Ancak biz son dönemde sadece 3 tipinden bahsetmekteyiz. Kolajenin tipi demek moleküler ağırlığı ile aynı anlama gelmekte. Yani yazılarda ya da söylemlerde tip1-2-3 ya da moleküler ağırlığı hafif, ağır ya da orta kolajen şeklinde çeşitler duyabilir ya da okuyabilirsiniz.

Sorun aslında hangi tip kolajeni kullandığımızda değil hangi formda kolajeni kullandığımızda gizli. Kolajen uzun zincirsi bir yapıya sahip bu nedenle eğer doğru peptitlenmemiş ya da diğer bir deyişle doğru noktalardan parçalara ayrılmamış kolajen faydanın maksimizasyonunu düşürmektedir. İşte bu noktada dikkat edilmesi gereken eğer cilt için kullanıyor ise hafif moleküler ağırlıkta olan yani tip 1 ve peptit kolajen kullanmalıyız. Kolajenin peptitlenmesinde kumaşın doğru noktalarda kesilmesi ne kadar önemli ise bu noktada kolajenin de doğru noktalardan peptitlenmesi o derece önemli olmaktadır. Bu noktada kolajenin üretildiği firma ve kolajen ile ilgili yapılan tüm çalışmaları incelemekte fayda bulunmaktadır.

Bunun yanında kolajenin vücutta emilebilmesi için yüksek miktarda C vitamini ile tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle kolajen kullanırken kullandığınız ürünün içerisinde yüksek oranda C vitamini olup olmamasına dikkat etmenizde önem bulunmaktadır.

Ayrıca B5 başta olmak üzere tüm B vitamini çeşitleri cilt ve saç için önem taşımaktadır.

Bunun yanında selenyum içeren kolajen takviyeleri aynı zamanda selenyumdan gelen parlaklık verme özelliğinden dolayı kolajen takviyelerinde önem teşkil etmektedir.

Sonuç olarak peptit tip 1 ve toz formunda olan kolajen cilt için uygun kolajen anlamına gelmektedir. Ancak kolajen kullanmadan önce mutlaka denekler üzerinde yapılan çalışmaları incelemekte fayda bulunmaktadır.

 

 

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat