Glutensiz Un
Glutensiz un sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamak için kullanılan ve genel olarak çölyak hastalarının tercih etmiş olduğu unlardır. Çölyak hastalığının etkisi olarak glutene aşırı duyarlı bir vücut yapısı bulunmaktadır. Bu hastaların alerjileri sonucunda içerisinde gluten bulunan ürünleri tüketmesi telafisi çok zor olan kalıcı hasarlara neden olmaktadır. Bu nedenle hastalar günlük yemek ve atıştırmalık ihtiyaçlarının karşılanması için glutensiz unlar bulunur.
Glutensiz Un Ne Zaman Kullanılır?
Glutensiz un genel olarak çöl yak hastaları tarafından kullanıldığından dolayı, uzman doktorların incelemesinin ardından hastalık teşhisi konulan ya da belirtilerini gösteren kişilerce doktor kontrolü ve önerisi ile kullanılmaktadır. Hastalığın ileri boyutlara gitmesinin engellenmesi ve kontrol altında tutulması için vakit kaybetmeden gıda alımlarında gluteni çıkarmaları gerekmektedir.
Glutensiz un çölyak hastalarının yanı sıra, hastalığı bulunmayan kişiler tarafından farklı lezzetlerin tadılması veya sağlıklı bir beslenme alışkanlığının oluşturulması amacı ile tüketilmektedir. Ancak hasta olmayan kişilerde glutensiz beslenme bir zorunluluk taşımamaktadır. Bu bağlamda gluten içermeyen unlar ile yapılmış yiyecekler istenildiği zaman kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Glutensiz Unlar Nerelerden Alınır?
Glutensiz un gerek sağlık sebepleri gerek ise damak lezzetleri için kısa sürede temin edilebilmektedir. Mutfaklardaki yerini alması, yapılacak yiyecek ve atıştırmalıklarda kullanılması amacı ile gluten içermeyen un;
- Marketlerin ilgili ürünü satmış olduğu reyonların raflarında,
- Gluten içermeyen gıda satışı yapan mağazalarda,
- Glutensiz ürün satışı yapan online alışveriş internet sitelerinde kısa süre içerisinde temin edilmektedir.
Gluten içermeyen un, içerdiği diğer bileşenler sayesinde kişilerde vücudun ihtiyacı olan besin değerlerinin karşılanmasını sağlamaktadır. İçerisinde un gerektiren tüm yiyecek ve atıştırmalıkların içerisinde gönül rahatlığı içinde kullanılabilecek olan glutensiz un tüketicilerin yaşamına sağlığın yanı sıra kaliteyi de getirmektedir.
Gluten içermeyen unlar, kısa süreli bir araştırmanın sonucunda hızlı bir şekilde temin edildikten sonra mutfaklarda kullanıma hazır olmaktadır. İnternet üzerinden verilen siparişler hızlı gönderim imkânı sayesinde kısa süre içerisinde kişilerin ihtiyaçlarını tam zamanında karşılamaktadır. Gluten içermeyen un ile birlikte hem çölyak hastalığı kontrol altında alınır hem de bu hastalığın ortaya çıkması geciktirilir.