Düşük Proteinli Ürünler

Düşük Proteinli Ürünler

Düşük Proteinli Ürünler

Fenilketonüri hastası bireylerin Türk toplumunda akraba evliliğinin yüksek olmasından dolayı artışı sebebiyle, düşük proteinli ürünler daha fazla ihtiyaç duyulan ve aranan ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Bu hasta grubuna doğar doğmaz fenilalanin kısıtlı diyet ile tedavi başlanır. Fenilketonüri, düşük proteinli ürünler ile beslenmesi gereken bir hasta grubudur.

Fenilketonüri sebebiyle hayvansal protein tüketmemesi gereken kişiler için bir çözüm yolu olarak düşük proteinli ürünleri çeşitli marketlerde ve internet üzerinden tüketicilerin beğenisine sunulmaktadır.

Fenilketonüri Hastalığı Nedir?

Fenilketonüri genetiktir, hem anne hem baba taşıyıcıdır. Bebeklikte erken dönemde teşhis edilip tedavi edilmez ise; beyin hasarı, zeka geriliği, nöbetler, istemsiz kasılmalar, yürüme bozuklukları ve hiperaktivite gibi davranış bozuklukları görülür. Kalıtsal bir hastalık olduğu için kalıcı tedavisi mümkün olmasa da tedavi ile nörolojik bozukluklar önlenebilir. Bu hastalar; süt, yumurta ve et ürünleri, ekmek çeşitleri, kuru yemiş, baklagiller, paketli besinler, aspartam ve fenilalanin içeren bütün içecek, sakız ve yiyecekler tüketemezler.

Düşük Proteinli Ürünler Hangi Amaca Hizmet Ederler?

Düşük proteinli ürünler bu eksikliği tamamlamaya yönelik olarak üretilen ürünler grubunda yer alır ve fenilketonüri hastası bireylerin tüketmesinin risk taşıdığı yiyecek gruplarına ikame ürünler ile hastalara çeşitliliği zengin, dengeli beslenmeyi destekleyen ürünler sunar. Hastalık sebebiyle yasak olan birçok yiyecek düşük proteinli ürünler sayesinde güvenle tüketilebilir.

Düşük Proteinli Beslenme

Düşük proteinli beslenme ihtiyacında olan hastaların diyetisyen takibinde oluşturulan öğünler ile tedavisi sürdürülür. Beslenme programlarının oluşturulmasında bir uzman görüşünün bulunması, listenin çeşitliliği, hastanın sağlık durumuna uygunluğu ve hastanın tıbbi beslenme tedavisi ile sağlıklı bir birey olarak hayatını sürdürmesine olumlu katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte hastanın, kendi hastalığını tanıması ve hangi besinleri tüketebileceğini bilmesi gibi hangi besin öğelerinden sakınılması gerektiği konularında bilinçlenmesi oldukça önem taşımaktadır.

Düşük proteinli ürünler yardımıyla tüketilemeyecek olan besin gruplarının ikamesi temin edilebilir. Ayrıca tatlı olarak sunulabilecek ürünlerde yine düşük proteinli ürünler arasında bulunmaktadır.

Alışveriş Sepeti0
There are no products in the cart!
Alışverişe Dön
0
WhatsApp chat