Düşük Proteinli Beslenme

Düşük Proteinli Beslenme

Düşük Proteinli Beslenme

Düşük proteinli beslenme bir kişinin tercihi olabileceği gibi zorunlu olduğu durumlarda söz konusudur. Sağlıklı bir bireyin beslenmesinde %8 ila 10 oranında protein tüketimi gerçekleşmektedir. Düşük proteinli ürünler ve gıdalar ile günlük tüketilmekte olan protein miktarı tercih ve ihtiyaçlar doğrultusunda azaltılabilir.

Kimler Düşük Proteinli Beslenmeyi Değerlendirmelidir?

Düşük proteinli beslenmeyi hemen herkes tercih edebilir. Ancak bazı kişilerde görülen proteinin sebep olduğu rahatsızlıklar sebebiyle bu bir tercih değil mecburiyet olabilir. Proteinin veya proteinin vücutta kullanılması sonucu oluşan protein artıklarının vücutta birikmesi sebebiyle;

– Protein artığı birikimi

– Mide bulantısı ve kusma

– Beyin hasarı

Gibi yan etkiler görülebilmektedir.

Doktorlar; böbrek rahatsızlığı, diyabetik nefropatisi, fenilketonüri veya homosistinüri hastalarına düşük proteinli beslenmeleri amacıyla düşük proteinli ürünler ile hazırlanan özel bir beslenme diyeti tavsiye edebilir.

Düşük Proteinli Beslenmenin Genel Faydaları

Düşük proteinli beslenmenin böbrek sağlığına olumlu etkileri olduğu yapılan araştırmalarla incelenmektedir. Orta yaşlı yetişkinlerin protein tüketimini azaltmaları;

– Kanser

– Şeker hastalığı

– Kalp rahatsızlıkları

Gibi rahatsızlıklara yakalanma risklerini azaltıcı etki etmekte olduğu gözlemlenmiştir. Düşük proteinli ürünler sayesinde, günümüzde protein tüketimini azaltmak isteyen kişiler için geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır.

Özellikle kırmızı et tüketiminin kanser ile ilişkisine yapılan çalışmaların sonuçlarına göre yoğun kırmızı et tüketimi kolon, meme ve prostat kanserini tetikleyici etki gösterebilmektedir. Kanser gelişiminde et tüketimi tek kaynak olarak değerlendirilmemek ile birlikte, tümör oluşumunun önemli bir yapı taşının protein olması sebebiyle olağan şüpheli olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte proteinin doğrudan kanser yapıcı etkisi için proteinin pişirilme şekli, süresi ve ısısı da diğer etkenler arasında ele alınması gereken değişkenler mevcuttur.

Kahvaltılık ikame ürünlerden, çorbaya, makarnaya ve hatta atıştırmalık ürünlere kadar geniş bir ürün gamına sahip olan düşük proteinli ürünler günün hemen her saati ve her öğün için bir alternatif oluşturmaktadırlar. Protein yoğun beslenmenin zararlı etkilerinden sakınmak isteyen herkesçe tercih edilebilecek ürünler ile alternatif yemekler hazırlanabilir. Gün içerisinde tüketilen protein miktarı kontrol altında tutulurken aranan lezzetlerden feragat etmek ise düşük proteinli ürünler sayesinde mümkün kılınmaktadır

Alışveriş Sepeti
Sepetinizde ürün bulunmuyor!
Ara Toplam
0,00 
Toplam
0,00 
Alışverişe devam et
0
WhatsApp chat