Çölyak Teşhiş Nasıl Konur?
Günümüzde çok sık rastlanan rahatsızlıklardan biriside çölyak hastalığıdır. Hastalık yıllar önce tarımın insan hayatına dahil olması ile ortaya çıkmıştır. Tipik tahıllar ve buğdayların sebep olduğu bu rahatsızlık, hastalığı taşıyanlar için büyük risk taşımaktadır. Son zamanlarda gündemde Olan çölyak teşhisi nasıl konur? Bireylerin her zaman merak ettiği bir konu olmuştur.
Çölyak ilk olarak beyaz renkte yer alan Avrupa insanında meydana gelmiştir. Daha sonra bu hastalık Dünyanın birçok yerinde sürekli görüşülmeye başlamıştır. Bireyler hastalığı kendilerinde kolaylıkla tanımlayamaz. İlk olarak şüphe duyan bireyin kan değerlerine bakılır. Eğer kanda antigliadin, endomizyum ve transglutaminaz antikorlarındam herhangi biri pozitif kaynaklı olursa, ince bağırsak üzerinde biyopsiye yer verilir.
Çölyak Hastalığı Belirtileri
Genellikle buğday, çavdar ve arpa tahıllarında gluten yer almaktadır. Gluten farklı bir undur. Glutenin bireyler üzerinde yarattığı farklı etkiler bebeklik döneminden itibaren gözlemlenir. Genelde 1 yaşında olan bebekler üzerinde gluten belirtilerine bakılmaktadır. Gluten tüketen bireyler bu maddeye tepkilerini bulantı ve ishal olarak göstermektirler. Bu belirtilerin sürekli devam etmesi bireyin çölyak olma olasılığını arttırmaktadır.
İlerleyen zamanlarda bu belirttiler yerini farklı cilt sorunları ile ortaya çıkarır. Tamamen kronik olan bu hastalık, teşhisi sonucunda kolaylıkla tedavi edilmektedir. Bir çeşit bağışıklık sisteminin vücuda verdiği olumsuz sinyallerden oluşmaktadır. Genel olarak çölyak teşhisi nasıl konur? Konusu sürekli merak edilen bir konudur. Genellikle bir çeşit alerji reaksiyonun takip edilmesi çölyak Teşhisi koymada yardımcı olacaktır.
Çölyak Hastalığı Neden Olmaktadır?
Bazı genetik nedenler ve çevrenin etkisi ne yazık ki gluten maddesine tepki vermektedir. Bağırsak üzerinde yer alan sindirim sistemleri farklı bir reaksiyon yaratmaktadır. Bazı bireyler günümüzde bu hastalığın etkisi altında yaşantısını sürdürmektedir. Hastalığın ortaya çıkmasına Neden olan farklı tahıl ürünleri hastalar tarafından tüketilemez. Hastalar tarafından yasaklanan tahıl ürünleri,
- Gluten
- Buğday
- Arpa
- Yulaf
- Çavdar
Sizlerde çölyak teşhisi nasıl konur? Sorusu ile karşı karşıya kalıyorsanız, kan değerinizi kontrol edebilir ve beslenmenizi sorgulayabilirsiniz. Hastaların rahatlıkla yedikleri ürünler ise pirinç, soya, mısır ve patates olmaktadır.