Fenilkötonüri Tedavisi

Fenilkötonüri Tedavisi

Fenilkötonüri Tedavisi

Fenilkötonüri tedavisi için erken teşhis çok önemlidir. Ömür boyu süren bu tedaviye, doğumdan en geç 20 gün içerisinde başlanmalıdır. Hastalığın beyin hasarına yol açacak kadar ilerlemesi durumda, oluşan nörolojik hasarlar tedavi edilemez. Nörolojik hasar oluşan çocuklarda; zeka geriliği, davranışsal bozukluklar, hiperaktivite, egzama, idrarda ağır koku ve ani nöbetler yaşanır. Bebeğin ik birkaç ayında hiçbir sorun gözlenmezken, 5 ve 6. Aylardan sonra zekâ geriliği gözlenmeye başlar. Akranlarının aksine oturma, yürüme ve konuşma gibi becerileri kazanamazlar ve baş çevreleri küçük kalır. Fenilkötonürinin tedavi edilmesi durumunda çocuklar sağlıklı ve normal bir şekilde büyür ve gelişir. Nörolojik hasar engellenir. Çocuğun algıları ve davranışları gelişir.

Fenilkötonüri Tamamen İyileşir Mi?

Maalesef kalıtsal bir hastalık olan fenilkötonüri rahatsızlığı tamamen ortadan kalmaz. Fenilkötonüri tedavisi beslenmede uygulanan diyetle mümkündür. Bu hastığa sahip bireyler ömür boyu süren bir besleme programıyla, sağlık bir şekilde yaşayabilirler. Fenilalanin proteinli gıdalarda bulunduğu için çok dikkatli ve titiz bir gıda programı uygulanır. Belirli bir miktarda proteine de, fenilalanin de vücut ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle dengeli bir diyet uygulamak oldukça önemlidir. Çocuğun gelişimini destekleyecek gıdalara da yer verilmedir. Vücudun hassas dengesi dikkatli bir beslenme programıyla sağlanmalıdır. Dikkatli ve dengeli şekilde uygulanan bu diyet sayesinde fenilkötonüri hastaları sağlıklı bir yaşam sürebilirler.

Fenilkötonüri Diyeti Nasıl Yapılır?

Fenilkötonüri diyetinde et, tavuk, balık, yumurta, süt, peynir ve yoğur gibi fenilalanin maddesinin yüksek olduğa gıdalardan uzak durulur. Fenilkötonüri tedavisi gören çocuklar büyümeleri için gerekli olan fenilanin maddesinin meyve, sebze gibi doğal kaynaklardan karşılarlar. Küçük yaştaki çocuklar için özel yapılmış mamalar kullanılır. Gerekli ve az düzeyde fenilalanin sıvı yağlar ve saf karbonhidratlardan da önemli ölçüde sağlanabilir. Çocukların yaşlarına göre diyetlerine; şeker, bal, pekmez, nişasta, limonata, ıhlamur ve çay eklenebilir. Tedavide normal ekmekten, kuru baklagillerden, kuru yemişlerden de uzak durulur. Kraker, bisküvi ve kurabiye gibi hazır gıdalar da tüketilemez. Özel ilaçlar ve mamalarla yapılan tedavinin ilk 8-10 yılı çok önemlidir.

 

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat