Çocuğu Çöl Yak Olanlar
Çocuğu çöl yak olanlar, çocuklarını uzun bir süre gözlemledikten sonra ilk teşhisi koymaktadır. Arp, buğday ve çavdar gibi ürünlerde bulunan glütene karşı aşırı alerjisi bulunan çocuklarda görülen rahatsızlık olan çöl yak hastalığı zamanında önlem alınmadığı süre, hem tedavisi zor bir süreç oluşturur hem de tedavi uzun zaman almaktadır.
Çöl Yak Hastalığının Belirtilerine Dikkat Etmek
Çocuğu çöl yak olanlar, ilk önce kendi genlerini kontrol etmelidir. çünkü hastalık çoğu zaman gen yolu ile sürmektedir. Bunun yanı sıra çocuklarda hastalığın teşhisinin konulmasına yardımcı olmak için gözlenmesi gerekenler şunlardır;
- Süreklilik gösteren ishal,
- Kendi yaşıtlarına göre büyümesinde gerilik,
- Devamlı tekrarlayan karın şişkinliği ve gaz sıkışması sorunu,
- İştahsızlık ve bunun sonucu olarak hızlı ve aşırı kilo verme,
- Devamlı halsizlik durumu,
- Boyun kısa kalması ve kemik erimesi sorunu,
- Tedaviye karşı direnç kazanmış olan kansızlık rahatsızlığı,
- Sıklık ile görülen saç dökülmesi, diş çürümesi ve deri döküntüleri,
- Tedavi uygulaması ile geçmeyen kabızlık,
- Yapılan karaciğer testlerinde bozukluk olması,
- Uyku bozukluğu ve düzensizliği rahatsızlıklarıdır.
Çocuğu çöl yak olanlar veya şüphelenenler bu belirtileri sürekli izlemek durumundadırlar. Belirtilerin biri veya birkaçının oluşması halinde vakit kaybetmeden müdahale edilmelidir.
Çöl Yak Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kendini gösteren belirtiler ya da doktor tetkikleri sonucunda teşhis konulan, çocuğu çöl yak olanlar, artık daha dikkatli davranmalıdır. Yeme alışkanlıklarından başlayarak bütün düzenini yenilemelidir. Bunu için en başta yapılması gereken çocukları gluten içeren gıdalardan uzak tutmak olacaktır. İçerisinde buğday, arpa ve çavdar içeren ürünlerin tüketimi durdurulmalı, glutensiz besin kaynakları tüketilmelidir. Doktorların vereceği gluten diyeti eksiksiz şekilde uygulanmalıdır.
Çöl yak hastalığının genel olarak ilaç tedavisinin bulunmamasından dolayı gluten diyeti uygulanmaktadır. Ancak yetersiz alınan vitaminlerin karşılanması için vitamin takviyesi yapılarak denge sağlanmalıdır. Ayrıca çocuğu çöl yak olanlar, çocuk ile bağlantısı olan kişilere hastalığını bildirerek dikkatli davranılmasını sağlamalıdır. Ayrıca çocuğun ileriki yaşamını olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçmek için, çocuk glutensiz besin tüketimi konusunda psikolojik olarak rahatlatılmalı ve bilinçli bir şekilde desteklenmelidir.