Bariatrik Cerrahi Sonrasında Oluşabilecek Sorunlar

Bariatrik cerrahi denildiği zaman akla ilk obezite cerrahisi gelir. Çünkü çoğunlukla obezite söz konusu olduğunda gerçekleştirilecek olan operasyonları ifade eder. Fakat bazı durumlarda fazla kilonun beraberinde gelişen sağlık problemleri görüldüğünde de bariatrik cerrahiye başvurulur. Bariatrik cerrahi sonrasında oluşabilecek sorunlar nelerdir? Diye merak edildiğinde ameliyat sonrası ilk 6 ay üst gastrointestinal sistemin dolgunluğuna cevaben ortaya çıkan sık kusma görülür. Cerrahi operasyonlarla mide ve ince bağırsak gibi sindirim sistemi organlarının yapısında değişiklikler uygulanır. Yapılan değişiklikler ile tokluk hissinin artması az besin alınması ve besin emiliminin azaltılması hedeflenir.

Bariatrik Cerrahi Kimlere Uygulanır

Bariatrik cerrahi fazla kilo sorunu olan 18 yaş üstü ve 65 yaş altı cerrahi uygulamaya engel bir sağlık problemi olmayan bireylere uygulanır. Bariatrik cerrahi yönteminin uygulanması için bakılan kıstas temelde beden kütle indeksi yani kilonun boya olan oranıdır. Beden kütle indeksi 40 kg/m2‘nin üstünde olduğunda cerrahi uygulanabilir. Bariatrik cerrahinin uygulanması için aranan risk faktörleri şu şekilde sıralanır;

  • Diyabet ve hipertansiyon hastalığı,
  • Hiperlipidemi ve astım,
  • Reflü ve artrit,
  • Üriner inkontinans ve uyku apnesi,
  • Karaciğer yağlanması ve venöz ülser.

Bariatrik cerrahi sonrasında oluşabilecek sağlık sorunları nelerdir? Sorusuna cevaben vitamin-mineral eksiklikleri ve konstipasyon (kabızlık) gibi ilave riskler gelişebilir.

Bariatrik Cerrahi Çeşitleri Nelerdir?

Bariatrik cerrahi operasyonlarında mide ve ince bağırsaklara müdahale edilerek besin kapasitesi ve emilimi en az seviyeye düşürülür. Ayrıca tokluk hissi oluşturabilecek ya da açlık hormonunun salınımını az seviyede tutacak değişiklikler uygulanır. Bariatrik cerrahide kullanılmış olan operasyon çeşitleri aşağıdaki gibi ifade edilir.

  1. Mide balonu uygulamasında mide içine içi sıvı dolu bir silikon balon yerleştirilerek midenin genel hacmi azaltılmış olur. Bu şekilde hasta daha kısa süre içinde tokluk hissine ulaşarak gereğinden fazla besin tüketmez.
  2. Tüp mide ameliyatı midenin yaklaşık %80’lik kısmı çıkarılarak mide bir tüp haline getirilir.

Bariatrik cerrahi sonrası da oluşabilecek sağlık sorunları nelerdir? Bu soruya yanıt olarak pospirandiyal hipoglisemi belirtileri aylar hatta seneler sonra ortaya çıkabilmekte olup bu durum diyet ya da ilaç tedavisine dirençli bir şekilde seyreder.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat