Bağışıklık Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?
Bağışıklık sistemi nedir? Nasıl çalışır? Konusu vücudun bakteri ve hastalıklara karşı nasıl bir kalkan görevi üstlendiğinin göstergesidir. Sistem vücuda girmeye çalışan bütün maddeleri tanıyarak ayırt etmekte, vücuda zarar verecek olanları engellemekte, doğal bir koruma sağlamaktadır. Hassas bir çalışma mekanizmasına sahip sistem fazla benzerlik olan maddeleri bile kolayca ayırt eder.
Sitemin Çalışma Döngüsü
Bağışıklık sistemi nedir? Nasıl çalışır? İle ilgili olarak bağışıklık sistemi vücutta gene olarak 3 adımda çalışmaktadır. Fark etmek, savunma sağlamak ve hafızaya almaktır. Bağışıklık sistemi ilk olarak vücuda giren maddeyi algılamakta, zararlı olduğunu tespit ettiği anda vücudu korumaya almaktadır. Daha sonra aynı maddenin vücuda gireceğini öngörerek yapılacak muhafaza için kayıt altına almaktadır.
Bağışıklık sistemi nedir? Nasıl çalışır? Kapsamında mikroplar vücuda girmeden önce sistem tarafından yapılandırılmış biyolojik ve kimyasal engel ile karşılaşmaktadır. Mikrobun bu engelleri aşması durumunda doğal bağışıklık sistem harekete geçerek, akyuvarlar yapısında bulunan yapı taşları, hücre iletişimini sağlayan stokinler, vücudun giriş bölmesine yerleşerek, ilerleyen mikroplara saldırmakta ve onları engellemektedir. Zararlı hücreleri, hücre zarında delikler açmak suretiyle yok etmektedir. Bu şekilde ilk engeli geçen mikrobun vücudun iç kısımlarına yayılmasının önüne geçilmektedir.
Vücutta Bağışıklığı Kendiliğinden Sağlayan Organlar
Bağışıklık sistemi nedir? Nasıl çalışır? Konusun devamında vücudun bağışıklık sistemine yön veren organları bulunmaktadır. Bu organlar tehlikelere karşı aniden müdahale etme yetisine sahiptir. Vücudun muhafızı olan bu organlar;
- Gözyaşı bezi: Göz içerisinde gerekli zamanlarda yaş salgılayıp, gözün yıkanarak zaralı maddelere karşı korunmasını sağlamaktadır.
- Tükürük bezi: Sürekli olarak tükürük üreterek mikropların iç kısımlara ilerlemesini engeller.
- Boğaz, Burun: Burun veya boğaz bölgesinde saldırıya geçen mikropları yapışkan mukus sıvı ile dışarı atmaktadır.
- Mide: İçeriğinde bulundurduğu asitler ile besinler yolunu kullanarak vücuda giren mikropları mide bölgesinde öldürüp, bağırsağa ulaşmasını engellemektedir.
- Deri: Vücuda temas eden her türlü maddenin ilerleyişini durdurmaktadır.
- Lenf düğümleri: Tehditkâr maddeleri süzerek içinde bulunan akyuvarlar ile onları yok etmektedir.
Bağışıklık sistemi nedir? Nasıl çalışır? Sorusu ile vücudun ihtiyaç duyduğu sağlıklı ortama nasıl ulaştığı ve bunu nasıl muhafaza ettiği belirtilmektedir.