Tüp Mide Sonrası Beslenme

Tüp Mide Sonrası Beslenme

Tüp Mide Sonrası Beslenme

Tüp mide ameliyatı sonrasındaki dönemde beslenme oldukça önemlidir. Ameliyatın etkili sonuçlar vermesi için ameliyat sonrası dönemde uzmanların önerdiği şekilde beslenilmelidir.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme düzeni 3’e ayrılmalıdır. Bunlardan ilki ameliyat sonrasındaki ilk 2 haftalık dönemi kapsar. Ameliyat sonrasındaki ilk 2 haftalık dönemde sadece sıvı gıda tüketilmelidir. Katı gıdalar mideye baskı yapabileceğinden ve kusma gibi çeşitli sorunlara yol açabileceğinden dolayı bu dönemde kesinlikle katı gıda tüketilmemelidir.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme düzeninde 3. haftadan itibaren püre tüketimine başlanabilir. Bu dönemde patates püresi tüketilebilir veya haşlanmış yumurta çatal yardımıyla ezilerek tüketilebilir. Ameliyat sonrasındaki 3. ve 4. haftada tüm besinler püre haline getirilerek tüketilmeli ve katı gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca bu dönemde su içmek ihmal edilmemelidir.

Ameliyat sonrasında 5. haftadan itibaren katı gıda tüketmeye başlanabilir. Ancak katı gıda tüketmeye başlamak kişinin eski beslenme alışkanlıklarına dönebileceği anlamına gelmez. Bu dönemde kişi protein açısından zengin kalori açısından fakir gıdalar tüketmeli ve karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden mümkün oldukça uzak durmalıdır.

Kişinin ameliyat sonrasında beslenme alışkanlığını her anlamda düzenlemesi gerekir. Beslenme düzeninde yapılması gereken değişikliklerden bazıları şunlardır:

  • Kişi porsiyonlarını küçültmeli ve yemekleri azar azar yemelidir. Ayrıca iyice çiğnemeden besinleri yutmamalıdır.
  • Hasta bilgisayar, TV, telefon gibi dikkat dağıtan elektronik eşyalardan uzak kalacağı bir alanda yemek yemeli ve muhakkak sofra kurmalıdır. Ayak üstünde yenilen yemeğin miktarı belirlenemeyeceğinden ve ölçüsü ayarlanamayacağından dolayı ayak üstü atıştırmalar yapılmamalıdır.
  • Günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünler midenin uzun süre boş kalmasına engel olacağından dolayı yeme ataklarının da önüne geçmiş olur.
  • Günde en az 2 litre su tüketilmeli ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Gazlı içecekler tüketilmemelidir.
  • Öğün atlanmamalıdır.
  • Doktor tavsiyesi dahilinde vitamin ve mineral takviyeleri kullanılmalıdır.

Üretmiş olduğumuz yüksek proteinli içecekler kişinin zayıflama döneminde kas kaybı yaşamasına engel olur. Hastanın ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerali almasını sağlayan bu içecekler, yorgun, halsiz ve bitkin hissetmeden zayıflanmasını sağlar.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat