Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme Şişmanlık, vücutta bulunan yağ kütle miktarının yoğun şekilde artması ve bu artış sonunda kalp, damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve hatta kansere bile yol açabilecek ciddi hastalıklara zemin hazırlayan bir durum olup müdahalesi gereken bir durumdur. Tüp mide ameliyatı sonrası hastanın beslenmesi doktor ve diyetisyenler yardımı ile detaylı bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Tüp mide ameliyatı ile kişinin yeni yaşamındaki beslenme düzeni şekillenmelidir.  Tüp mide ameliyatı sonrası hastanın midesi küçültülür ve açlık hissi salgılamasının önüne geçilir. Tüp mide ameliyatlarında amaç hastanın daha az yiyerek çok daha uzun süre açlık hissini duymayıp tokluk hissi yaşamasıdır. Bu şekilde beslenmeye alışan hastanın düzenli olarak kilo kaybı yaşaması ulaşılması gereken ilk hedeftir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Katı Gıdalara Geçiş

Tüp mide ameliyatı olan hasta ilk hafta tamamen pürüzsüz sıvı gıdalar ile beslenmelidir. Bu süreç tamamlandıktan sonra püre halindeki yiyecekler ile beslenmesi desteklenmelidir. Tüp mide ameliyatı öncesi hastanın beslenme düzeni de doktor için öğrenilmesi gereken ilk durumdur. Ameliyat öncesi hastanın kilosu beslenme düzeni adına önemlidir. Tüp mide ameliyatı sonrası ilk olarak hastanın kas kaybının önüne geçilmelidir. Bu nedenle hastaya protein desteği sağlanmalıdır. İlk etapta sıvı gıdalar ile beslenen hastaya yemek sonrası en az otuz dakika sonra su içmesi önerilmektedir. Katı gıdalara geçişte ise yiyecekler eskiye göre daha uzun süre çiğnenmeli ve yavaş yavaş tüketilmelidir. Tüp mide ameliyatı sonrası katı gıdaya geçişte yiyecekler yumuşak hatta ezilebilecek durumda pürüzsüz yapıda olması hastayı rahatsız etmemek adına önemlidir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Katı Gıdaya Geçişte Dikkat Edilecekler

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme tüp mide ameliyatı sonrasında katı gıdalara geçişte hasta yiyecekleri öğütünceye kadar uzun uzun çiğnemeli ve yavaşça yemeye özen göstermelidir.  Ameliyat sonrası hastanın yemek öğünleri ana öğünlerde otuz dakika, ara öğünlerde ise yirmi dakika civarı olmalıdır. Bu dönemde kişi protein ağırlıklı olarak beslenmelidir. Sonraki aşamalarda ise lif oranı yüksek yiyecekler beslenmede sırayı alması gerekenlerdir. Tüp mide ameliyatı sonrası beslenmede katı ve sıvı gıdalar birlikte tüketilmemelidir. Kişide tokluk hissi oluşmaya başlayınca beslenme bırakılmalıdır. Tüp mide ameliyatı sonrasında kayı gıdaya geçişte tüketilen yiyeceklerin çok sıcak veya çok soğuk olması önerilmemektedir. Hasta sağlığı açısından fazla tuz, şeker ve yağı içerisinde barındıran kalorisi yüksek besinler tercih edilmemelidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat