
Düşük Proteinli Un
Düşük Proteinli Un
Düşük proteinli un, son yıllarda ortaya fazla çıkan çöl yak hastalarının beslenmesini kolaylaştırmak, diğer lezzetlerden mahrum kalmasını önlemek amacı ile satışa sunulmuş olan unlardır. İçerisindeki protein miktarının çöl yak hastaları için uygun miktara getirilmesi ile elde edilen unlardır. Bu unlar kullanılarak birçok yiyecek hazırlanmakta ve sağlıklı bir yaşam için farklı lezzetler sunulmaktadır.
Düşük Proteinli Unlar İle Neler Yapılır?
Düşük proteinli un, özellikle çöl yak hastaları başta olmak üzere, kullanıcılarını her lezzeti sunmaya elverişlidir. Düşük protein içeren unu, normal un ile yapılan yiyeceklerin yapımında kolay e sorunsuz bir şekilde kullanmak mümkündür. Bu doğrultuda içeresinde az miktarda protein bulunan unların kullanımını ile yapılabilecek olan yiyecekler şunlardır;
- Sofraların baş köşesini süsleyen, her yemekte kesinlikle aranan ekmek yapımları,
- Vaz geçilmez lezzetler arasında yer alan ve çeşitli süslemeler ile lezzeti katlanan makarnalar,
- Çay saatlerinin olmaz ise olması olan kek ve bisküviler,
- Özel güne anlam katmak için hazırlanan pastalar,
- İçerisinde farklı lezzetler ilave edilebilecek olan çeşitli formatlarda börekler, düşük proteinli un kullanımı ile yapılmakta olan yiyeceklerin başlıcaları arasında yer almaktadır.
Bu unların her şekle girip kullanılmasının sonucu olarak, gün içerisinde atıştırmalık gibi yiyeceklerin yapımında da rahatlıkla kullanılmaktadır.
Düşük Proteinli Unlarda Olması Gerekenler
Düşük proteinli un, alınırken içeriklerine kesinlikle dikkat edilmesi gerekmektedir. PKU yani çöl yak hastalarının, hastalığının ileri boyutlara gitmemesi ve kontrol altında tutulması için protein miktarının doktorların izin vermiş olduğu oranda olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bu hastalığın yanı sıra vücutta bulunan yeni hastalıkları tetiklemişini önlemek adına diğer hastalıklara karşı etkin maddeler olmamasına dikkat edilmelidir.
Düşük proteinli un kullanımı dikkatsiz ve özensiz şekilde yapılması durumunda, çöl yak hastalığına fayda getirmesinin yanı sıra farklı rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle hastalık ya da farklı lezzetleri tatmak amacı ile kullanılmak istenen un içeriği doktorların izin vermiş olduğu ölçüde olması gerekmektedir. Böylece herkes protein miktarı az olan unları hem sağlıklı hem de lezzetli bir şekle dönüştürerek gönül rahatlığı içerisinde kullanabilir.