Çölyak Testi Nasıl Yapılır?

Çölyak Testi Nasıl Yapılır?

Çölyak Testi Nasıl Yapılır?

Çölyak testi nasıl yapılır? İle birlikte hastalığın tam olarak teşhisinin konulması beklenmektedir. Vücudun gluten karşısında olumsuz reaksiyon göstermesi ve çeşitli hastalıklara neden olmasına yol açan çölyak hastalığı genel kanı olarak genetik yapı ile geçmektedir. Uygun zamanda yapılacak olan testler ile teşhis edilen hastalığa müdahale ederek, yeni sorunların ortaya çıkması engellenmektedir.

Çölyak Testleri Uygulanması

Çöl yak testi nasıl yapılır? Aşamasına geçilmeden önce hastalığın belirtileri detaylı bir şekilde gözlemlenmelidir. Bulguların gözlemlenmesi sonucunda uzman doktor kontrolüne girilerek kesin tanı için gerekli testler yapılmaktadır. Doktorlar tarafından yapılan bu testler ve uygulanmaları şu şekildedir;

  1. Anti Retikülin Testi: Kanda bulunan ve çölyak hastalığının belirtisi olan Retikülün antikorunun araştırılması için yapılan bir kan testidir.
  2. Anti Gliyadin Testi: Kan içinde Gliyadin proteinin olup olmadığının araştırıldığı kan testidir.
  3. Doku Transglutaminaz Antikoru Kan Testi: Belli başlı proteinlerin çapraz bağlantılarını bir araya getiren enzimler üzerinde yapılan kan testini oluşturmaktadır.
  4. Anti Endomysial Kan Testi: Kas liflerini örten dokular üzerinde uygulanan testtir.
  5. Çölyak Biyopsisi: Genel olarak çölyak testi nasıl yapılır? Kapsamında ince bağırsak biyopsisi olarak adlandırılmaktadır. Kan testlerinin hastalık belirtileri göstermesi durumunda ince bağırsak üzerinde parça alınarak patolojik inceleme yapılmasıdır.
  6. Biocard Çölyak Testi: Parmak ucundan alınan bir damla kan ile uygulanan testtir. Bu test eczanelerde yapıldığı gibi kişiler tarafından evlerinde de kolayca uygulanmaktadır.

Çölyak testi nasıl yapılır? Sonucunda kesin tanı konulan hasta gerekli önlemler altında diyet programı uygulamalı ve bu programa eksiksiz şekilde uymalıdır.

Çölyak Testlerine Ne Zaman Başvurulur?

Çölyak hastalığı kademeli olarak kendini gösterebilmektedir. Eğer kişinin aile bireylerinde bu hastalık var ise direk olarak kesin tanı testleri yaptırabilir, yok ise bazı belli başlı belirtilerin gözlemlenmesi neticesinde teste tabi olurlar.

Çöl yak testleri nasıl yapılır? Kapsamında büyüme geriliği, iştahsızlık, yoğunluk ve depresyon, eklem ağrısı, zayıflama, ciltte dökülme, kas zayıflaması, kansızlık gibi belirtilerin görülmesi durumunda teşhisin konulması için testler yapılmaktadır.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti0
Sepette Ürün Bulunmuyor
Continue shopping
0
WhatsApp chat